Fondul de investiţii sud-africa NEPI şi divizia de imobiliare a IKEA vor terenul fabricii de pompe Aversa Bucureşti pentru a construi un mall, respectiv o clădire de birouri. Informaţia despre NEPI vine chiar de la reprezentanţii companiei în timp ce despre planurile IKEA a vorbit un director de la Aversa care a dorit să-şi păstreze anonimatul. Retailerul suedez ar vrea construiască pe terenul Aversa o clădire de birouri în care să fie sediul central pentru toată divizia Europa Centrală şi de Sud-Est
Niciunul dintre cei doi dezvoltatori nu se califică, însă, pentru a participa la licitaţia pentru vânzarea activelor Aversa pentru că proprietarul stat cere în caietul de sarcini ca viitorul proprietar al Aversa să păstreze pentru măcar trei ani obiectul de activitate al fabricii.
„Suntem interesaţi de terenul AVERSA, dar cred că licitaţia este aranjată. Condiţiile ataşate licitaţiei sunt greu de îndeplinit. Noi nu îndeplinim condiţiile din caietul de sarcini, precum menţinerea producţiei şi cred că acesta a fost făcut pentru anumiţi cumpărători. Asta ne descalifică. Dar cred că sunt alte metode de a menţine producţia, cum ar fi relocarea în afara Bucureştiului. Da, doream să cumpărăm pentru un proiect de retail, dar acesta nu este singurul teren la care ne uităm. Mai sunt şi alte terenuri mari din Bucureşti cu perspectivă", a declarat pentru ECONOMICA.NET, Martin Slabbert, directorul executiv al NEPI.
Lichidatorul fabricii de pompe Aversa Bucureşti, firmă aflată în faliment, a contabilizat patru licitaţii eşuate pentru vânzarea activelor companiei. Săptămâna viitoare este ultima licitaţie care, dacă va fi tot un eşec, va duce la anularea actualei proceduri. Va trebui refăcut tot procesul.
Directorul de la Aversa citat a declarat că, cel mai probabil, şi a cincea licitaţie va fi un eşec şi că e foarte greu ca planul statului de a se păstra obiectul de activitate al Aversa să poată fi dus la îndeplinire.
„Aşteaptă să se ducă preţul şi mai jos ca să poată spune că au pus mâna pe un chilipir. Cei care ar fi dispuşi să dea banii sunt dezvoltatorii imobiliari, care au o grămadă de bani, precum NEPI sau firma de imobiliare a lui IKEA. Însă ei nu se califică condiţiilor din caietul de sarcini, pentru că nu doresc să menţină producţia de pompe la Aversa, ci doar să pună mâna pe teren. Industriaşii români nu au putere financiară, poate ar trebui să se asocieze mai mulţi între ei pentru a a putea oferta”, a precizat sursa citată.
Dintre grupurile industriale româneşti au mai existat discuţii cu General Turbo şi Romelectro, însă fără niciun rezultat concret.
În prezent, Aversa are închiriate hale, utilaje şi personal către Industrialexport, o firmă din grupul Romenergo. În schimb, primeşte 10% din tot ceea ce vinde compania. Romenergo nu şi-a exprimat intenţia de a cumpăra Aversa.
Principalul activ al fabricii este terenul în suprafaţă de aproape 10 hectare situat în zona Obor, la 10 minute de Centrul Bucureştiului.
Până anul trecut, la declararea falimentului, Aversa era unul din cei mai importanţi producători de pompe din centrul şi estul Europei. (sursa: economica.net)