Reprezentantii ONG-urilor au sustinut vineri, la sedinta de dezbatere publica privind aprobarea planului urbanistic zonal Calea Dorobonati nr. 16-18, str. G-ral Ernest Brosteanu nr. 4 si 8 si str. M Eminescu nr. 27 din sectorul 1 al Capitalei, ca imobilul care urmeaza sa fie ridicat, cu o inaltime de 45 de metri, va duce la aglomerarea zonei din punct de vedere al traficului, deoarece urmeaza sa fie amplasat intr-o zona deja aglomerata a orasului.
De cealalta parte, arhitectul sef al Capitalei, Gheorghe Patrascu, a apreciat, cu acelasi prilej, ca in ultima perioada "a devenit o moda contestarea", insa PUZ-ul din zona Dorobanti respecta legislatia si chiar regulamentul de zone protejate permite toti parametri existenti in acesta.
Potrivit proiectului care s-a aflat in dezbatere pe site-ul municipalitatii, pe aria definita de Calea Dorobanti, str. Ernest Brosteanu, str. Eminescu si str. Polona, pe un teren in suprafata de 5305,49 de metri patrati apartinand beneficiarului Rubin Gold SRL, ar putea fi ridicat un imobil cu functiunea de hotel, cazino, servicii comert si birouri, care va avea si un corp care in partea vestica.
Inaltimea imobilului va fi de 45 de metri, iar Procentul de Ocupare a Terenului (POT), de maximum 70%.
Tot vineri a fost discutat un proiect privind aprobarea documentatiei de urbanism pentru Planul Urbanistic de Detaliu (PUD) din str. Maxim Gorki nr. 28-30 din sectorul 1, unde urmeaza sa fie ridicate locuinte cu o inaltime de maximum 13 metri, pe o suprafata de 657 de metri patrati, beneficiar fiind Societatea Astalrom.
In acest caz, problema reclamata de opozantii proiectului nu are legatura cu inaltimea cladirilor sau ocuparea spatiilor verzi, ci cu faptul ca zona face parte din parcelarea Monet, o zona protejata a Capitalei. Cei care se opun proiectului doresc ca zona sa fie una rezidentiala si sustin ca beneficiarii PUD vor sa faca birouri pentru profesiuni liberale.
Si in cazul proiectului de hotarare pentru aprobarea PUZ str. Progresului - str. Nutu Ion din sectorul 5 au existat opinii divergente, Nicusor Dan sustinand ca, desi nu este o zona deosebita, pe o anumita portiune a acesteia exista monumente care ar urma sa fie demolate.
Potrivit arhitectului sef, in acest caz, contestarea este "absolut derizorie" avand in vedere ca proiectul este legal, iar acolo urmeaza sa fie dezvoltat un complex multifunctional care va avea, cel mai probabil, locuinte de lux, toate constructiile care urmeaza sa fie amplasate avand foare mult spatiu verde in zona.
Potrivit proiectului pe un teren de 80.594,70 metri patrati apartinand societatilor SC Ventilatorul Real Estate SRL si SC Universal Royal Invest SRL urmeaza sa fie dezvoltat un complex multifunctional cu birouri, locuite colective, dotari publice si gradinite, procentul de ocupare al terenul urmand sa fie de maximum 70%. (sursa: wall-street.ro)