Firma şi-a cerut insolvenţa pe 12 noiembrie, iar instanţa a admis miercuri solicitarea Omilos Oradea şi a desemnat ca administrator judiciar consorţiul format din TZA Insolvenţă şi VF Insolvenţă.

Decizia Omilos de a intra în insolvenţă vine după ce Argo Real Estate (ARGO), grupul care controlează proiectul, a anunţat că a pierdut un litigiu, în valoare de 3,2 milioane de euro cu firma Construcţii Bihor. Firma de construcţii a reclamat neplata unor lucrări realizate la centrul comercial. Constructorul a iniţiat procedura de executare a bunurilor deţinute de Omilos în vederea recuperării banilor, iar Argo a iniţiat deschiderea procedurii de insolvenţă sperând că astfel va reuşi să se protejeze în acest conflict.

Bancpost, Banca Românească şi Bank of Cyprus au o expunere de 62,3 milioane de euro pe acest proiect care prin deschiderea insolvenţei riscă inclusiv intrarea în faliment. Printre chiriaşii proiectului se numără Carrefour, Bricostore, Altex sau Mobexpert, iar cifra de afaceri a centrului comercial s-a ridicat anul trecut la 2,5 milioane euro.

ARGO mai deţine în România centre similare la Sibiu, Suceava şi Iaşi, cu o suprafaţă totală de 271.000 mp. Era Shopping Park Oradea are o suprafaţă închiriabilă de 64.000 mp, Era Shopping Park Iaşi are 80.000 mp spaţii de închiriat (la finalizarea proiectului), Shopping City Suceava măsoară 47.000 mp, iar Shopping City Sibiu, cel mai mare parc de retail din portofoliul ARGO şi cel de-al treilea ca mărime din România, are peste 80.000 mp suprafaţă închiriabilă.

 

Reprezentanţii ARGO au anunţat anterior că deschiderea procedurii de insolvenţă nu va întrerupe activitatea Omilos Oradea şi a Era Shopping Park Oradea. Mai mult, aceştia au arătat că activitatea centrului comercial va continua în condiţii normale şi nu va exista niciun impact asupra activităţii chiriaşilor ori serviciilor asigurate clienţilor centrului comercial. (sursa: economica.net)