Creșterea valorii fuziunilor și achizițiilor a avut loc pe fondul scăderii numărului tranzacțiilor până la 119, de la 131 în 2014. Anul trecut, sectorul financiar din România a înregistrat un nivel ridicat al tranzacțiilor grație unor operațiuni cu valoare mare, precum preluarea de către UniCredit a restului acțiunilor la UniCredit Țiriac pentru o valoare estimată de aproximativ 700 milioane de euro.

 

"Cele mai atractive sectoare pentru achiziții în 2016 vor continua să fie industria manufacturieră, instituțiile și serviciile financiare, ITC și sectorul imobiliar", a declarat Horea Popescu, partener la CMS România.

 

În ceea ce privește regiunea Europei Emergente, atât numărul fuziunilor și achizițiilor, cât și valoarea lor a scăzut în 2015 comparativ cu 2014, aceasta în condițiile în care la nivel global piața de M&A a atins o nouă valoare record în 2015. Din cauza șocurilor politice și economice, precum tensiunile din Ucraina și criza datoriilor Greciei, valoarea fuziunilor și achizițiilor în Europa emergentă a scăzut până la 53,8 miliarde euro în 2015, de la 62,8 miliarde euro în 2014. Sectorul manufacturier a fost din nou cel care a înregistrat cele mai multe fuziuni și achiziții, 343 de operațiuni, urmat de ITC și sectorul imobiliar cu 298, respectiv 263 de fuziuni și achiziții.

 

Cea mai mare tranzacție din 2015 la nivel regional a fost încheiată în Turcia, unde Finansbank a fost preluată de banca QNB din Qatar pentru 2,8 miliarde de euro. Cu toate acestea, Rusia a fost responsabilă pentru 32% din tranzacțiile încheiate în Europa emergentă și pentru 35% din valoarea totală a operațiunilor. (sursa: AGERPRES)