Douăzeci și opt tranzacții au fost anunțate în T3, inclusiv cele cu valoare nedeclarată, reprezentând două tranzacții pe săptămână în medie. Comparativ cu perioada similara a anului trecut, valoarea tranzactiilor sa triplat in T3, in timp ce numarul acestora a crescut cu 20%.
„În primele nouă luni ale anului, piaţa M&A a atins deja două miliarde de euro, iar ceea ce este şi mai impresionant, totalul nu s-a realizat datorită unor mega-tranzacţii, ci mulţumită a şase tranzacţii între 100 şi 500 de milioane de euro. Ultimul trimestru este, conform tendinţei istorice, cel mai important din an şi, ţinând cont de tranzacţiile care se negociază în prezent, ne aşteptăm să mai adauge încă un miliard de euro la total”, a spus Ioana Filipescu, partener consultanţă fuziuni şi achiziţii Deloitte România.
Valoarea medie a unei tranzacții raportate a fost de 56 milioane EUR, reafirmând tendința unei creșteri a valorii tranzacțiilor de fuziuni și achiziții. Dat fiind faptul că mai multe tranzacții au valori nedivulgate, Deloitte a atribuit o valoare estimată pentru a determina dimensiunea totală a valorii de piață locale de fuziuni și achiziții. Astfel, Deloitte România a estimat că valoarea pieței de fuziuni și achiziții a fost cuprinsă între 1,1 și 1,2 miliarde EUR în trimestrul III.
Faptul că cinci tranzacții de peste 100 de milioane de euro fiecare au fost anunțate în T3 și patru dintre ele au avut succes este o performanță care nu a fost realizată în ultimii doi ani.
Achiziționarea de către Revetas Capital a hotelului Radisson la un preț de 177,5 milioane de euro, a fost cea mai mare tranzacție din T3.
Achiziționarea de către Electrica a pachetului minoritar deținut de Fondul Proprietatea în filialele sale, o afacere în valoare de 165 milioane EUR, a doua ca mărime a trimestrului, este încheierea mult așteptată a unei tranzacții aflate în discuție de mai mulți ani.
Achiziționarea de către OTP a Banca Românească, cu o valoare de aproximativ 100 de milioane de euro, este cea mai mare tranzacție bancară din ultimii doi ani.
Studiul include tranzacțiile anunțate în perioada relevantă, cu o valoare anunțată sau estimată între 5 și 500 de milioane EUR. Tranzacțiile sub această limită nu sunt considerate relevante pentru piața de fuziuni și achiziții din România, iar tranzacțiile peste această limită sunt mega-tranzacții care au un impact unic care poate modifica analiza trimestrială, potrivit Deloitte. (sursa: mediafax.ro)