Raportul subliniaza că deprecierea a fost în concordanță cu evoluția pieței din Europa Centrală și de Est.
Din punct de vedere al volumului, în România au fost înregistrate peste 170 de tranzacții anul trecut, cu o valoare totală de aproximativ 5 miliarde EUR. Suma ia în considerare valorile tranzacțiilor făcute publice, dar și estimările și proiecțiile valorilor în cazurile în care datele privind prețurile nu erau disponibile din surse publice, conform PwC. Numărul de tranzacții a fost mai mare decât în anii precedenți, când a fost o medie de 130-140 tranzacții pe an.
Pentru 2018, raportul arată că zonele cele mai efervescente au fost IT & C, serviciile medicale și farmaceutice, imobiliarele și productia industriala. Prin comparație, topul din 2017 include și sectorul serviciilor financiare.
Chiar dacă valorile tranzacțiilor nu au fost publicate în toate cazurile, în ultimii ani, aproximativ 15 tranzacții de peste 100 de milioane de euro au fost înregistrate anual. Valoarea totală a pieței a fost influențată în fiecare an de numărul de tranzacții de peste 100 milioane EUR. Valoarea medie anuală a fost constantă în jur de 30 milioane EUR. În cazul în care tranzacțiile mari sunt excluse, media pieței ajunge la aproximativ 14 milioane EUR pe tranzacție.
"Sunt proiecte deja începute în mai multe sectoare, iar finalizarea cu succes a acestora depinde în mare măsură de stabilitatea economică şi legislativă a ţării. Dacă aceste elemente sunt întrunite, vedem un an foarte bun pentru piaţa de fuziuni şi achiziţii”, a comentat previziunile pentru 2019 George Ureche, director şi liderul echipei de tranzacţii în cadrul PwC România. (sursa: economica.net)