"În pofida contextului fiscal aspru de la începutul lui 2019, nu anticipăm consecințe majore asupra pieței de fuziuni și achiziții în prima jumătate a acestui an, ci mai degrabă spre sfârșitul anului, când, în funcție de contextul macroeconomic, fereastra de oportunitate s-ar putea închide. Ne așteptăm ca sectoarele cele mai dinamice ale pieței de M&A în 2019 să fie tehnologia, retailul, industria farmaceutică și serviciile medicale, bunurile de larg consum și imobiliarele”, a spus Ioana Filipescu, partener Consultanță în Fuziuni și Achiziții, Deloitte România.
Piata de fuziuni si achizitii din 2018 a Romaniei, estimata de Deloitte Romania intre 3,8 si 4,3 miliarde de euro, incluzand tranzactii cu valoare nedeclarata, a fost mai putin transparenta decat in anii precedenti, cu o scadere semnificativa a numarului de tranzactii cu valori dezvaluite. Având în vedere valorile dezvăluite, piața a continuat să fie dominată în 2018 de investitori strategici, care au fost implicați în 56% din tranzacții, în timp ce fondurile de capital privat au fost la 39% din volumul dezvăluit.
Băncile românești au vândut portofolii de credite neperformante (NPL) cu o valoare nominală de 1 miliard de euro în 2018, potrivit estimărilor Deloitte România, în scădere semnificativă de la 2,1 miliarde euro în 2017.
"Scăderea semnificativă a volumului tranzacțiilor cu NPL din 2018 este rezultatul reducerii volumului de credite neperformante și al schimbărilor legislative. În continuare, ne așteptăm la o diminuare a volumului tranzacțiilor cu portofolii de NPL în 2019, având în vedere contextul actual, deși băncile au un stoc bilanțier de credite neperformante estimat la 3-4 miliarde de euro, precum și un volum similar în afara bilanțului", a declarat Radu Dumitrescu, partener Servicii Suport în Tranzacții, Deloitte România. (sursa: profit.ro)