Resolution Property și Zeus Capital Management au achiziționat recent proiectul de birouri Floreasca Park de la București, în timp ce AFI Europe a finalizat achiziția portofoliului de birouri al NEPI Rockcastle în România, inclusiv Floreasca Business Park, The Lakeview, Aviatorilor 8 (toate în București) și City Business Center din Timișoara.
Cushman & Wakefield Echinox a asistat GLL Real Estate Partners GMBH în vânzarea proiectului Floreasca Park, o tranzacție care marchează intrarea unui jucător important pe piața imobiliară locală și reflectă rolul principal al companiei de consultanță imobiliară din Europa Centrală și de Est în atragerea de noi capitale din regiune din întreaga lume.
Tim Wilkinson, Partner Capital Markets, Cushman & Wakefield Echinox: „În ultimele 12 luni am reușit să-l aducem pe Morgan Stanley în România pentru achiziția America House, Resolution / Fosun (via Zeus Capital Management) pentru Floreasca Park și am susținut Equest în vânzarea activului lor principal, Equest Logistic Park - trei tranzacții în valoare de peste 200 de milioane de euro, dintre care două au fost închise în timpul pandemiei. Până la sfârșitul anului, ne așteptăm să închidem tranzacții mai importante, astfel încât volumul investițiilor ar putea depăși pragul de 1 miliard de euro în 2020, pentru prima dată din 2014.”
Până la începutul pandemiei Covid-19, la sfârșitul primului trimestru al anului 2020, fundamentele pentru România, atât macroeconomice, cât și specifice pieței imobiliare, au fost puternice așa cum au fost în anii precedenți. Apoi COVID-19 a lovit.
Rezultatele pieței de investiții înregistrate în T2 și T3 din 2020 au confirmat câțiva factori importanți:
- Închiderea parcului Floreasca în august, urmată în scurt timp de vânzarea de către NEPI Rockcastle a portofoliului de birouri către AFI Europe, subliniază faptul că interesul investitorilor din România rămâne și urmează să crească.
- Joint-venture-ul Resolution (Fosun Group) și Zeus Capital Management arată că sunt pregătiți bani noi pentru a intra în România, o tendință care continuă din 2019, când Morgan Stanley a achiziționat prima lor proprietate în România.
- Puterea reținerii chiriașilor în orice clădire este esențială și va fi analizată și mai atent de către investitori în viitor.
- Calitatea unei clădiri va deveni tot mai importantă, în cazul în care vânzătorii caută să maximizeze prețurile și să atragă o gamă largă de investitori.
Finanțarea datoriei continuă să fie disponibilă, cu toate acestea, ne așteptăm ca băncile să fie mai selective în alegerile lor de finanțare, în special în ceea ce privește forța chiriașilor și aspectele de calitate menționate mai sus.
Bogdan Gubandru, Director Agenție de investiții, Cushman & Wakefield Echinox: „Succesele din ultimele luni vor transmite un mesaj pozitiv despre maturizarea evidentă a pieței românești, reflectată de aceste tranzacții. România a fost în general văzută ca o piață marginală a CEE, cu toate acestea se așteaptă ca acest statut să se schimbe într-un mod pozitiv. Încet, vedem că mai mulți investitori înțeleg că România oferă randamente relative atractive pentru proprietăți de înaltă calitate, pentru o ajustare a riscului relativ mică, în comparație cu piețele centrale din Europa Centrală și de Est. ”
Lichiditatea în București rămâne mai mică comparativ cu Varșovia, Praga și Budapesta și până când acest lucru nu se va îmbunătăți, investitorii vor avea în continuare întrebări dacă își pot părăsi investiția, atunci când vor decide. Fiecare nou investitor pe piață îmbunătățește această problemă. Cu cât sunt mai mulți investitori angajați în România, cu siguranță vom vedea că lichiditatea se îmbunătățește.
În timp ce 2020 arată cum piața este mai rezistentă decât oricând, situația proprietăților, comportamentul consumatorilor și tendințele ocupanților se schimbă rapid. Viteza acestei modificări a fost accelerată datorită COVID. După cum am văzut în 2008-2009, România poate fi afectată de factori declanșați în afara țării, de problemele economice europene și globale. Cu toate acestea, am văzut că aceste riscuri au fost evidente în ultimii ani și că piața locală a reușit să se dezvolte bine.
Tim Wilkinson, partener Capital Markets Cushman & Wakefield Echinox: „Dezvoltatorii, investitorii și băncile trebuie să evolueze rapid pentru a ține pasul cu o lume în schimbare. Vor exista obstacole în față, dar această piață a parcurs multe astfel de provocări în ultimii 12 ani. Piața românească funcționează în continuare la un nivel de activitate mai scăzut decât potențialul său maxim, având în vedere fundamentele și dimensiunile sale, comparativ cu alte țări europene. Investițiile în infrastructură sunt esențiale pentru a sprijini dezvoltarea în continuare a piețelor imobiliare. Mai mult, soluții mai flexibile de finanțare a datoriilor ar ajuta, de asemenea, piața să concureze mai bine cu vecinii săi din Europa Centrală și de Est, pentru a susține capitalurile proprii care se angajează să investească aici. ” (sursa: Cushman & Wakefield Echinox)