Presedintele Bancii Mondiale: Venitul romanilor a crescut la jumatate din cel mediu european
Venitul romanilor a crescut, in ultimii 20 de ani, de la o patrime din venitul mediu european, la aproape jumatate din venitul mediu european pe masura ce si pietele s-au deschis iar institutiile s-au reformat, a declarat, joi, presedintele Bancii Mondiale, Jim Yong Kim, la finalul intalnirii cu primul-ministru, Victor Ponta, de la Palatul Victoria.
"Este adevarat ca noi oferim consiliere mai multor tari, mai multor guverne dar ceea ce este important este si experienta pe care o acumulam facand acest lucru. Trebuie subliniat progresul politic si economic al Romaniei din ultimii 20 de ani. A fost un progres impresionant si Romania merita sa i se acorde atentia binemeritata pentru progresele facute", a spus Jim Yong Kim.
"De asemenea, Romania a facut progrese enorme pentru cresterea economie sale, iar vestea buna este ca venitul romanilor a crescut de la o patrime din venitul mediu european, la aproape jumatate din venitul mediu european pe masura ce si pietele s-au deschis si institutiile s-au reformat. Vestea si mai buna este ca venitul populatiei cea mai saraca a crescut la un ritm mult mai rapid decat am vazut in alte tari din lume unde colaboram, de asemenea", a adaugat presedintele BM.
Potrivit acestuia, luna trecuta la Washington a avut loc o reuniune a Consiliului de Administratie a Bancii Mondiale iar unul dintre obiectivele foarte importante stabilite cu acest prilej este eradicarea saraciei globale pana in 2030.
"Unul dintre acestea este sa punem capat saraciei globale pana in 2030, iar cel de-al doilea este sa impartasim prosperitatea la nivel mondial. Romania s-a dovedit a fi un exemplu in acest domeniu. impreuna cu Comisia Europeana si cu Fondul Monetar International ne bucura ca am putut ajuta la progresul Romaniei, la stabilizarea macroeconomica a Romaniei prin intermediul asistentei noastre financiare si tehnice", a explicat presedintele BM.
"In Romania deficitul bugetar a scazut de la 7,3% in 2009 la 2,5% in 2012 si, de asemenea, datoria publica ca procent in PIB este de 35% trebuie sa comparam aceasta datorie cu media europeana care este de 83%. in ultimii ani cresterea din Romania a fost pozitiva, iar inflatia incepe sa se apropie de tinta Bancii Centrale. Romania a facut progrese pentru stabilizarea economiei", a adaugat Jim Yong Kim. (sursa: dailybusiness.ro)