Studiul realizat de The Royal Institution of Chartered Surveyors Romania- Institutul Regal al Inspectorilor Acreditati in Romania (RICS) releva faptul ca fata de anii trecuti nu se constata schimbari majore in ceea ce priveste activitatea chiriasilor, inregistrandu-se o crestere a cererii din partea companiilor de outsourcing in special pentru suprafete mari in cladiri de clasa B.

Totodata, companiile din domeniul farmaceutic au inchiriat mai putine spatii fata de anului trecut, ceea ce reflecta trendul descrescator al acestui sector. In orasele regionale, este observata o crestere a polarizarii companiilor din domeniul IT&C si BPO, relateaza Mediafax.

Cele mai mari tranzactii de inchiriere, reprezentand contracte noi pe piata, au fost in acest an cele realizate de compania americana Electronic Arts (11.700 mp in AFI Park 2), Honeywell (6.000 mp in Upground II), Ernst &Young (4.500 mp in Tower Center), Eximbank si Bitdefender (fiecare cate 3.800 mp).

In ceea ce priveste oferta, in acest an, dezvoltatorii au finalizat proiecte totalizand 150.000 mp, cea mai importanta investitie fiind zona de birouri din Floreasca City Center, dezvoltat de Raiffeisen Evolution (41.000 metri patrati).

O noutate in acest an este aparitia primelor spatii de birouri obtinute din reconversia unor proiecte existente, cum este cazul centrului comercial City Mall, care va fi reconvertit in 17.000 metri patrati de birouri si a zonei hoteliere din complexul Metropolis transformata in 5.300 metri patrati de spatii de birouri.

Segmentul de birouri este considerat de catre fondurile de investitii active in Romania unul dintre cele mai sigure si stabile de pe piata imobiliara locala. De aceea nu este o surpriza ca cea mai mare tranzactie imobiliara in acest an a fost realizata cu o cladire de birouri (cladirea Lakeview a fost cumparata de fondul sud-african NEPI pentru 61,7 mil.euro, de la compania americana AIG/Lincoln si omul de afaceri Dinu Patriciu).

Aceasta a fost insa si singura tranzactie cu proiecte de birouri din acest an, activitatea fiind limitata de oferta redusa de active bune disponibile la vanzare.

 

RICS este recunoscuta ca organizatia suprema la nivel mondial in materie de atestate profesionale in domeniul funciar, imobiliar, constructii precum si aspectele de mediu asociate. (sursa: wall-street.ro)