“In plus, piata a evoluat. Astfel, daca primele certificari verzi din Romania aveau un rating minim, acum multe cladiri incearca sa obtina certificari LEED Gold sau BREEAM Excellent, scoruri foarte bune in sistemele respective. De asemenea, s-a evoluat de la un concept adoptat in special de investitori internationali, la unul inteles si implementat acum si de dezvoltatori romani”, a explicat Steven Borncamp.
Ce anume a determinat aceasta evolutie? In primul rand investitorii si ocupantii au inceput sa inteleaga valoarea pe care o cladire verde o aduce, nu doar la nivel de economii, dar si la nivelul beneficiilor de productivitate obtinute dintr-un spatiu de lucru mai sanatos, cu mai multa lumina naturala, cu acces la mjloace de transport in comun, cu un design mai bun si o constructie mai calitativa. “Chiar si in perioada crizei, companii cu politici de CSR in aceasta directive au cautat sa inchirieze cladiri verzi. In ceea ce ii priveste pe investitorii institutionali, companiile importante din Europa au continuat sa implementeze standarde dure- astfel incat toate cladirile cumparate sa fie certificate. Oricine construieste pentru a vinde ulterior catre astfel de investitori au inteles acest mesaj si fac proiectarea in concordanta”, a comentat Borncamp.
La nivel de provocari, Borncamp admite ca totusi industria locala se confrunta cu o inertie a cutumei in ceea ce priveste designul, modul de a construi si opera cladiri, care este dificil de depasit. “Sa pastrezi toti membri unei echipe de proiect concentrati pe obiectivul de a creste performanta cladirii si sa nu alunece spre obiceiurile pe care le au este un job continuu si semnificativ. Vedem imbunatatiri in aceasta zona pe masura ce Romania acumuleaza experienta in domeniu”, mai spune Borncamp, care considera ca in prezent nu exista nicio bariera tehnologica care sa impiedice ca cele mai verzi cladiri din lume sa fie construite in Romania avand la baza si un model de business puternic.
Andrei Botis, vicepresedinte RoGBC si managing partner al NAI Romania spune ca un studiu global al McGraw Hill indica faptul ca o cladire verde are un cost de constructie cu circa 8% mai mare. In acelasi timp, costurile de operare sunt mai mici cu 8-9%, iar gradele de ocupare cresc cu 3-4% la cladirile verzi.
Borncamp spune ca si in Romania se observa la nivel de valori de tranzactionare si grad de ocupare un plus la cladirile verzi. “Vedem in Romania ca toate proiectele semnificative de pe piata, in special din Bucuresti- au urmarit o cerificare verde si sunt in mod clar cele mai de succes la nivel de ocupare si valori de tranzactionare”, spune Borncamp, mentionand ca principiile green sunt greu de separat de deciziile intelepte de business cum ar fi amplasarea un zone cu infrastructura, optimizarea utilizarii spatiului sau sisteme eficiciente si mijloace de transport in comun.
“Un numar de investitori locali si internationali au introdus in Romania cladiri mai bune si mai verzi care vor avea un impact negativ asupra valorii cladirilor aflate sub standard si care nu au realizat un upgrade astfel incat sa intalneasca asteptarile mai mari din piata”, a mai spus Borncamp.
“Piata a inceput sa se maturizeze deja. Primul val de proiecte verzi livrate, in ciuda unei economii plina de provocari, a transmis un mesaj puternic legat de faptul ca “verdele” este dorit de chiriasi, iar cei care cumpara aceste cladiri vor sa vada performante green semnificative. Liderii industriei de constructii devin de asemenea din ce in ce mai buni in livrarea de cladiri verzi cu fiecare proiect, iar pasii necesari pentru a obtine o astfel de cladire se normalizeaza in procesul de constructie”, mai spune si Andrei Botis, vicepresedinte al RoGBC.
Cele mai populare tipuri de certificari pe piata romaneasca sunt LEED si BREEAM. “Cele doua masoara aceleasi criterii de baza. Fiecare sistem a incorporat idei din celalalt pe masura evolutiei fiecaruia, iar principiile si stiinta din spatele productiei de cladiri mai verzi este aceeasi. Fiecare tip de certificare va livra o cladire verde atunci cand urmaresti cele mai ridicate niveluri de realizare. Cele mai multe proiecte vor fi evaluate in ambele sisteme, iar apoi se va alege sistemul care va oferi cel mai bun rating pentru planurile lor”, spune Borncamp.
Borncamp a explicat ca daca obiectivul de a crea o cladire verde este specificat dintr-un stadiu incipient al proiectului atunci cresterile de cost de constructie sunt minime si poate chiar rezulta intr-o scadere de cost. De asemenea, alegerea corecta a terenului este esentiala pentru cei care doresc sa obtina un rating bun in sistemele de certificare. Certificarile rasplatesc folosirea terenurilor “brownfield” si accesul la transportul public. “Daca nu obtii puncte la aceste categorii va trebui sa faci puncte la altele ceea ce ar putea sa creasca costul de constructie”, a spus Borncamp.
Steven Borncamp apreciaza ca banii intr-un proiect de cladire verde sunt altfel distribuiti fata de o cladire normala. Astfel, se va cheltui mai mult pe planificare, studii sau design si mai putin pe greseli de constructie. De asemenea se vor reduce cheltuielile privind sistemele ineficiente. Procesul de "proiectare integrata" a cladirilor verzi abordeaza procesul de constructie in mod holistic: astfel incat veti investi in analiza orientarii solare a cladirii, veti implementa sisteme de umbrire, veti avea o mai buna izolare si sisteme de control, dar veti cheltui semnificativ mai putin prin faptul ca nu va veti mai supradimensiona sistemele HVAC (incalzire, ventilatie si aer conditionat-n.r.), a adaugat Borncamp.
„Cand AIG Lincoln a construit una dintre primele cladiri certificate verzi in Bucuresti, directorul lor general lor a declarat ca a cheltuit mai putin decat in alte proiecte similare ca urmare a planificarii mai bune pe care abordarea unei cladiri verzi o cere”, a mai spus Steven Borncamp.
Avand in vedere aceste lucruri, CEO-ul RoGBC spune ca un investitor se poate astepta la niciun fel de crestere de cost daca tinteste un rating mai jos si la o majorare a costurilor de 7-15% in cazul in care tinteste ratingul de top, ca LEED Platinum sau BREEAM Outstanding.
Romania Green Building Council a militat pentru reducerile de taxe pentru cladirile verzi in Cluj si Timisoara, orase in care s-au si adoptat legislatii in care pentru cladirile verzi se plateste un impozit mai mic pe proprietate, si continua sa militeze pentru astfel de reduceri de taxe.
Care sunt principalele provocari? Agentiile guvernamentale din Romania, dar si din alte locuri, au nevoie sa reconsidere politicile fiscale, spune Borncamp. "In functie de amplasarea lor, de proiectare, constructie si exploatare, cladirile pot avea un impact extrem de diferit asupra traficului, poluarii, consumul de energie din combustibil fosil, sanatatii cetatenilor si productivitatii angajatilor. Este logic sa stabilesti rata de impozitare in functie de impactul negativ sau pozitiv al cladirilor construite sau renovate in Romania. Acest lucru va permite investitorilor si proprietarii de cladiri sa ia decizii optime cu privire la cladirile de care avem nevoie si in acelasi timp acestia vor fi motivati sa imbunatateasca comunitatile din jur si sistemul ecologic fragil", a comentat CEO-ul RoGBC. (sursa: wall-street.ro)