Rata anuala a inflatiei in zona euro si in UE a coborat la minus 0,2% in aprilie, de la nivelul zero in martie, revenind in teritoriu negativ.
In aprilie, 17 state membre au inregistrat rate anuale negative ale inflatiei, pe primele locuri fiind Romania (minus 2,6%), Bulgaria (minus 2,5%) si Cipru (minus 2,1%). La polul opus, cele mai mari rate anuale ale inflatiei s-au raportat in Belgia (1,5%) si Suedia (1%).
Comparativ cu martie 2016, rata anuala a inflatiei a scazut in 13 state membre, a ramas stabila in sapte tari si a crescut in opt state.
In cazul zonei euro, cel mai semnificativ impact asupra cresterii preturilor l-au avut restaurantele si cafenelele (cu o crestere 0,13 puncte procentuale) si chiriile (cu o crestere de 0,08 puncte procentuale).
De cealalta parte, cel mai semnificativ impact negativ asupra inflatiei a venit din partea combustibililor pentru transport (minus 0,54 puncte procentuale), a combustibilului pentru incalzire (minus 0,22 puncte procentuale) si a gazelor naturale (minus 0,13 puncte procentuale).
Banca Centrala Europeana mizeaza pe o crestere a preturilor de sub 2%, insa inflatia in zona euro s-a situat sub aceasta tinta inca de la inceputul lui 2013, iar anul trecut a coborat chiar si in teritoriu negativ, in conditiile in care pretul la petrol s-a redus semnificativ.
Banca Centrala Europeana (BCE) si-a redus estimarile privind cresterea economica si rata inflatiei in zona euro, atat in 2016, cat si in 2017, in conditiile in care pretul scazut al energiei se va rasfrange si asupra preturilor altor bunuri si servicii.
Conform noilor prognoze de inflatie prezentate de BCE, zona euro ar urma sa inregistreze in acest an o inflatie de doar 0,1%, fata de 1% cat estima anterior, iar prognoza pentru 2017 a fost revizuita la 1,3%, de la 1,6%.
De asemenea, conform primelor estimari privind inflatia in 2018, BCE prognozeaza o rata de 1,6%, sub tinta de 2% avuta in vedere de gardienii euro. Inflatia in zona euro a fost sub tinta avuta in vedere de BCE in ultimii trei ani, iar cele mai recente prognoze sugereaza ca situatia se va repeta si in urmatorii trei ani. (sursa: incont.ro)