Fata de 2012, cand erau 54 de firme din Romania, 6 companii au parasit topul Coface.

 

"Din punct de vedere regional si in comparatie cu media UE, Romania s-a distins in 2013 cu o crestere economica de 3,5%. Desi numarul de firme din Romania aflate in clasamentul celor mai mari 500 de companii din Europa Centrala si de Est este similar cu cel din anii anteriori (cca 10% din total), este incurajator pentru economia romaneasca ca cei mai mari jucatori economici ai sai au avut o evolutie pozitiva in ceea ce priveste performanta financiara, rezultatele pentru 2013 indicand o crestere medie de 6,3% a cifrei de afaceri si o rata a profitului net de 3,3%", a declarat Constantin Coman, country manager al Coface Romania, potrivit Mediafax.

 

Industria petroliera si a gazelor naturale se afla pe primul loc atat in regiune, cat si in randul companiilor din Romania, in topul celor mai performante domenii de activitate, acestea fiind urmate de sectorul energiei, cel auto si de retail. Primele trei tari in functie de numarul companiilor din Top 500 sunt Polonia (148 de companii), Ucraina (90 de companii) si Ungaria (62 de companii). Romania imparte locul patru cu Cehia, prezenta tot cu 48 de firme in clasament.

 

Dupa nivelul afacerilor, Romania este devansata de Polonia ( cu o cifra de afaceri cumulata de 218,9 miliarde euro), Ucraina (101,2 miliarde euro), Ungaria (85,4 miliarde euro) si Cehia (68,7 miliarde euro). In functie de profitul net, companiile romanesti, cu un profit net cumulat de peste 2,05 miliarde euro, sunt depasite de cele din Polonia (6,2 miliarde euro) si Cehia (2,4 miliarde euro).

 

Din punct de vedere al numarului de angajati, Romania ocupa locul 4, cu 164.769 de persoane, fiind devansata de Polonia (936.798), Ucraina (608.192) si Ungaria (223.047). Cele mai bine pozitionate companii din Romania in Top 500 sunt Automobile Dacia, pe locul 19, OMV Petrom, pe 20, OMV Petrom Marketing, pe 27, si Rompetrol Rafinare, pe 42. Topul mai include companii precum Rompetrol Downstream, Kaufland Romania, British American Tobacco, Petrotel - Lukoil, Ford Romania, Electrica Furnizare, E.ON Energie, Orange, Mol, Carrefour, Romgaz, Arcelor Mittal, Vodafone, Mediplus, Selgros, Samsung Electronics Romania si Dedeman.

 

Cea mai mare crestere in topul realizat de Coface - de pe locul 344 pe 166 - a fost inregistrat de Ford Romania, care aproape si-a dublat afacerile in 2013, primul an complet de functionare a fabricii, si a trecut pe profit. Anul trecut, Ford Romania a produs circa 70.000 de masini Ford B-Max si 250.000 de motoare. Cele 500 de companii din Europa Centrala si de Est si-au crescut usor cifra de afaceri cu 0,2%, la peste 644 de miliarde euro. Cu toate acestea, cele mai mari companii din CEE raman cei mai importanti angajatori din regiune, topul concentrand 3,7% din forta de munca totala din ECE (aproximativ 2,5 milioane de angajasi).

 

Tarile cu rate bune de crestere a PIB-ului, cum ar fi Letonia, Romania si Lituania, au inregistrat cea mai mare rata de crestere a proceselor de recrutare (2% - 6,5%). Pe de alta parte, in 5 din 13 tari, personalul a fost restructurat. In Polonia, cifra angajatilor este stabila, se arata in studiul Coface. "Se poate observa ca marii jucatori au probleme grave, in special in ceea ce priveste mentinerea performantelor din anii precedenti", a declarat Katarzyna Kompowska, executive manager al Coface Central Europe.

 

Industria de petrol si gaze are din nou cea mai mare pondere in clasamentul realizat de Coface, 77 de companii generand afaceri de 162 miliarde euro anul trecut. Cea de-a doua pozitie este ocupata de 62 de furnizori de energie, care au realizat afaceri de 90 miliarde euro, urmeaza sectorul de retail, reprezentat de 56 de companii care au avut o cifra de afaceri cumulata de 68 miliarde euro, cel auto, cu 47 de companii si afaceri de 75 miliarde euro, distributia, cu 39 de companii si 37 miliarde euro, si industria metalurgica, cu 32 de companii si 39 miliarde euro.

 

Cea mai mare crestere a cifrei de afaceri a fost inregistrata de companiile din industria auto (+10%). Noua din 16 sectoare au inregistrat o scadere a cifrei de afaceri, precum constructiile (-17,7%), sectorul minier (-5,2%) si telecomunicatiile (-4,5%).

 

Cele mai mari trei companii din Europa Centrala si de Est sunt Polski Koncern Naftowy Orlen din Polonia, din domeniul petrol si gaze, MOL Ungaria si Skoda Auto Cehia. Grupul Coface este unul dintre liderii mondiali in asigurarile de credit. (sursa: wall-street.ro)