Green Gate este cea mai mare cladire de birouri finalizata in acest an si include peste 30.000 mp dintre care peste 60% deja inchiriati.
Vladimira Novakova, managing director la Green Gate Development a declarat ca venitul net operational anual al cladirii se ridica 5,5 mil. euro, in conditiile unei cladiri ocupate integral. Novakova estimeaza ca Green Gate va fi inchiriata integral intr-un an. "Avand in vedere situatia altor proiecte de birouri finalizate recent pe piata pot spune ca statistic de la deschiderea cladirii birourile sunt inchiriate integral in decurs de un an. In contextul inchirierii integral, venitul net operational al Green Gate se va ridica la 5,5 mil. euro pe an", a spus Novakova.
Constructia cladirii Green Gate a inceput in luna august a anului 2012, contractorul general fiind grupul Bog'Art. Fata de planul initial, dezvoltatorul a crescut suprafata cladirii cu un etaj, de la 10, la 11, motiv pentru care si constructia a intarziat o luna. Imobilul este inchiriat in proportie de peste 60%%, cel mai important chirias fiind grupul Teamnet, care ocupa peste patru din cele 11 etaje. Teamnet ocupa 10.000 mp din cladire si a mutat in Green Gate peste 600 de angajati, adica jumatate din forta de munca a companiei care mai are birouri si in Iasi, Galati si Bistrita, dar si international, in orase ca Istanbul sau Bruxelles. Potrivit lui Bogdan Padiu, CEO al Teamnet, echipa din Bucuresti va ajunge la circa 750 de angajati anul acesta, iar in urmatorii 5 ani compania se va focusa pe deschiderea a inca 12 birouri internationale, pe langa cele 4 deja existente.
Printre ceilalti chiriasi ai cladirii se numara Mapei Romania, Teaha Management Consulting sau Fujitsu Siemens. Lista chiriasilor din cladirea de birouri amplasata pe strada Tudor Vladimirescu este completata de Versa Puls Media, Wolters Kluwer Romania, Okin Facilities si Giorgios Food Corner. Oficialii companiei spun ca spun in negocieri si cu alte companii, una dintre negocieri fiind pentru o suprafata de circa 2.500 mp. Mai mult Novokova spune ca de spatii in proiect sunt interesante si companii noi pe piata locala, bazate in SUA, insa nu a oferit alte detalii.
Proiectul Green Gate este finantat de PPF Bank din Cehia, care a acordat companiei un credit de 39 milioane de euro, si este una dintre cladirile verzi din Capitala. Constructia proiectului de birouri a fost realizata de Bog'Art ca antreprenor general si a durat 19 luni. Property managementul cladirii va fi asigurat de JLL, iar partea de facility management va reveni companiei Okin, care va avea si sediul in cladirea de birouri. The Advisers/Knight Frank s-a ocupat de inchirierea cladirii.
Vladimira Novokova a mentionat ca S Group a ales sa construieasca in apropierea Pietei Chirigiu pentru ca au gasit zona de Nord, Pipera si Barbu Vacarescu, ca fiind zone supraincalzite. Comparativ cu claditile din zona de nord, cehii spun ca au chiriile usor mai mic, o diferenta insa de circa 1 euro.
Cehii de la S Group spun de asemenea ca au in plan dezvoltarea unui nou proiect de birouri in Bucuresti. "Cautam terenuri si avem doua optiuni. Ne concentram pe zona de office, sau un office cu componenta de retail", a spus Novokova, care a mentionat ca unul din potentialele proiecte ar putea fi un joint venture pentru un proiect mixt: birouri si retail, in centrul Bucurestiului si ca in general vizeaza terenuri in centru, centru-vest. Cand ar putea incepe noul proiect? Oficialii S Group spun ca momentan focusul este pe Green Gate dar ca spera ca toamna sa inceapa faza de achizitie, apoi mai dureaza 9 luni procesul de planning si abia apoi se poate vorbi de debutul constructiei, in functie si de stadiul de avizare al proiectului.
Legat de pretul terenurilor, Novokova spune ca in prezent poti gasi terenuri bune in Capitala la preturi de 650 euro pe mp. Ca o comparatie inainte de criza cand S Group a cumparat terenul de langa Piata Chirigiu, o zona care nu era una hot a Capitalei, a platit circa 1.000 euro pe mp, pret "mai mare decat al oricarui teren cumparat in Praga", spune Novokova. (sursa: wall-street.ro)