Cele mai folosite cinci moduri de muncă hibridă necesită o atenție mai mare la unele detalii cum ar fi: spațiul alocat întâlnirilor, nevoia de reconectare cu colegii prin creare de spații de socializare mai generoase, o ambianță cât mai relaxantă la birou obținută atât prin designul noilor spații de birouri cât și prin existenta spațiile verzi din interiorul și exteriorul clădirilor.
În domeniul imobiliar, există deja o preocupare constantă pentru sustenabilitate - clădiri eficiente energetic, cu sisteme geotermale incluse pentru a răci/încălzi întreaga clădire, sau birouri cu cât mai multă lumină naturală, printre altele, cu indicatori ca BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) sau LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) care certifică atât sustenabilitatea construirii clădirii, cât și felul în care se face mentenanța echipamentelor pentru a asigura confortul chiriașilor, a diminua riscurile sanitare și a reduce costurile de funcționare și implicit amprenta CO2.
După o perioadă lungă în care interacțiunile sociale au fost la un nivel scăzut iar coeziunea echipelor a avut de suferit, facilitățile oferite de noile business-parcuri din București care oferă zone verzi în curtea interioară sau pe terasele generoase reprezintă motive în plus pentru încurajarea revenirii la birou a angajaților.
Totodată, au apărut concepte ca forest bathing, care înseamnă să înmagazinezi toată experiența olfactivă din jurul tău când ești într-o pădure, să miroși flori, să simți vântul, să auzi triluri de păsări, să guști fructele de pădure, sau public wellness spaces, spații create în interiorul clădirilor care să amintească de bunăstare, pauze și natură, eventual chiar cu o ieșire suplimentară spre mediul exterior, într-o zonă de parc sau spațiu verde.
“O parte dintre beneficiile spațiilor verzi din proximitatea birourilor sunt plimbările și relaxarea, care ajută angajații să profite cu adevărat de pauzele din timpul programului și să petreacă timp împreună inclusiv după program prin plimbări sau participări la diferite sporturi care pot contribui la creșterea coeziunii echipei. Această nevoie de natură mai aproape de fiecare dintre noi devine din ce în ce mai prezentă în cerințele angajaților după 2 ani de restricții sanitare și implicit în cerințele firmelor care caută să închirieze spații noi de birouri în această perioadă”, afirmă Alexandru Petrescu, Managing Partner la ESOP Consulting.
U-Center este un exemplu de business park din București care oferă un acces facil atât la spațiile verzi din interiorul proiectului, cât și la cele două parcuri aflate în proximitate: parcul Tineretului și Parcul Carol. Cine dorește ca înainte sau după orele de lucru să se plimbe în natură are la dispoziție pentru jogging: turul parcului - 2,1 km; turul lacului - 1,4 km; turul mausoleului - 1,2 km; acestea fiind câteva exemple.
Un alt exemplu este One Cotroceni Park, un proiect imobiliar axat pe regenerare urbană, cu zone verzi, piste de alergare în aer liber, piscină, pe lângă restul de facilități care completează complexul. De asemenea, clădirea oferă și grădini suspendate pe cinci niveluri și mai multe spații verzi.
J8 Office Park este un parc nou de afaceri livrat în timpul pandemiei care pune accent de asemenea pe spațiile verzi. Situate în partea de nord a Capitalei, foarte aproape de zona Romexpo, cele 2 cladiri au mai multe terase exterioare și terase pe acoperiș, dar și facilități pentru bicicliști.
AFI Tech a finalizat în acest an faza a doua de construcție. Complexul oferă 5.000 mp de spații verzi, și este dezvoltat în stil campus IT&C, într-un complex urban care pune la dispoziție angajaților la exterior grădini verzi, inclusiv zone de fântâni care completează spațiul.
Sema Parc, situat în partea de vest a capitalei, urmează să livreze in acest an încă două corpuri de clădire, Oslo și London, care astfel vor completa stocol de spatii de birouri clasa A deja existent in parcul de afaceri. Dezvoltatorul a gândit tipologia business parcului cu spații deschise cu scopul de a crea un mediu pietonal atractiv. Diverse scuaruri, zona verde generoasă din centru, precum și o zonă pietonală largă de-a lungul Splaiul Independenței sunt destinate celor care vor sa faca miscare in aer liber. În plus, o buclă pietonală este condusă în jurul parcului central pentru mers cu role, cu bicicleta sau pe jos.