Aceasta a doua editie a studiului analizeaza perceptiile a 125 antreprenori asupra mediului de finantare din Romania, 56% dintre ei detinand companii cu o cifra de afaceri mai mica de 1 milion EUR, 23% cu o cifra de afaceri intre 1-15 milioane EUR si 21% de peste 15 milioane EUR. Majoritatea celor 125 de respondenti sunt antreprenori tineri, sub varsta de 40 de ani.
Peste jumatate din firmele romanesti finantate au declarat ca au primit cea mai recenta runda de finantare in ultimul an, in timp ce ponderea celor care au obtinut ultima finantare cu mai mult de patru ani in urma a scazut cu 3 puncte procentuale. Asadar, firmele incep sa isi finanteze in mod accelerat nevoile de business, pe masura ce mediul de finantare si investitii se imbunatateste.
Cele mai multe dintre finantarile obtinute de antreprenori au avut ca destinatie investitiile, depasind 60% din total si inregistrand o crestere spectaculoasa fata de anul trecut, de aproape 20 puncte procentuale.
Antreprenorii romani nu sunt foarte optimisti in privinta perspectivelor de acces la finantare in perioada urmatoare. Peste jumatate dintre antreprenorii care au raspuns chestionarului considera ca evolutia economiei din 2014 nu va avea un efect pozitiv asupra accesului la finantare.
Creditul bancar ramane pe mai departe cea mai importanta sursa de finantare pentru antreprenori, dar tendinta este descrescatoare (-10 puncte procentuale), scazand sub 50% din preferinte.
Cea de-a doua sursa importanta de finantare luata in calcul de antreprenori e reprezentata de fondurile europene, a caror pondere aproape s-a dublat in preferinte fata de anul trecut, ajungand la 26%.
Ajutoarele de stat reprezinta intr-o masura foarte mica (1%) o optiune pentru finantarea proiectelor antreprenoriale, in ciuda eforturilor statului roman de implementare a diverselor scheme de ajutor.
Cele mai multe companii nu si-au schimbat finantatorul in ultimii doi ani, ceea ce denota fie lipsa de optiuni, fie faptul ca sunt multumite cu termenii finantarii obtinute. Antreprenorul care si-a schimbat de cele mai multe ori finantatorul dintre respondentii la chestionar a declarat ca a facut aceasta schimbare de nu mai putin de 8 ori in ultimii doi ani.
In medie, antreprenorul roman discuta cu finantatorul o data la 10 zile, dar exista si antreprenori care se consulta in fiecare zi cu acesta, fie ca este vorba de banca, fond de investitii, angel investor sau alt tip de investitor. (sursa: revista-piata.ro)