Astfel, România este urmată pe podiumul alcătuit de The Economist pentru creşterea economică în 2016 de Irlanda (3,5%) şi Letonia (3,1%).
Germania, Franţa şi Italia, cele mai importante ţări partenere la export pentru România, cu o pondere de aproximativ 40% din total exporturi, vor avea creşteri economice de 1,8%, 1,3% respectiv 1%.
The Economist anticipează că Grecia, stat care s-a confruntat cu o puternică criză a datoriilor în această vară şi în cazul căruia se punea chiar problema excluderii din Uniunea Europeană, va avea o contracţie a economiei de 1%.
Rusia, stat a cărei economie a fost afectată de conflictul cu Ucraina în contextul sancţiunilor aplicate de Occident şi de SUA, va avea o scădere economică de 0,4%. La acest lucru va contribui şi preţul mic al petrolului, Rusia deţinând până de curând titlul de cel mai mare producător de petrol din lume, la care se va adăuga şi inflaţia ridicată.
The Economist notează că atacurile Rusiei în Siria vor înrăutăţi lucrurile.
Revista britanică estimează că Ucraina, ţară măcinată de conflictele cu rebelii proruşii susţinuţi de Moscova, va avea o creştere economică de 0,9%.
Produsul Intern Brut per capita (PIB/capita) în România va fi de 9.240 de dolari (21.790 dolari PPP-standardul puterii de cumpărare) în anul 2016, potrivit estimărilor The Economist. În 2014, România avea un nivel de PIB per capita de 18.600 dolari/locuitor la PPP), potrivit datelor Băncii Mondiale.
Cu toate că economia românească a pierdut din avânt în al doilea trimestru din acest an, a rămas totuşi în clasamentul ţărilor europene, cu a doua cea mai mare creştere a PIB din Uniunea Europeană (UE). În al doilea trimestru creşterea PIB a fost de 3,2%, iar pe ansamblul primului semestru avansul a ajuns la 3,7% faţă de perioadele corespunzătoare din 2014.
PIB-ul României au urma să crească cu 4,1% în 2016 faţă de anul anterior, potrivit prognozelor Comisiei Naţionale de Prognoză (CNP). Instituţia a modificat în luna septembrie proiecţia de creştere pentru anul viitor de la 3,4%, iar pentru 2017 de la 3,7% la 4,2%. Pentru 2018, CNP prognozează o creştere a economiei de 4,5%, în urcare faţă de estimarea iniţială de 4%. (sursa: zf.ro)