In total stocul modern de spatii de birouri in Romania este estimat la 2,58 milioane de mp, cu o rata de neocupare medie de 14,2%.

Capitala continua sa fie o piata a chiriasilor avand in vedere rata de neocupare de 15,4%. Aici, chiriasii au la dispozitie o varietate mare de spatii de birouri disponibile, in aproape toate sub-zonele importante. Nivelul relativ scazut al spatiilor aflate in constructie, cu termen de livrare in 2014, ar putea contribui la o echilibrare a pietei intre proprietari si chiriasi pana la sfarsitul lui 2014.

Cele mai dezvoltate orase din provincie, in ceea ce priveste cererea si oferta de spatii de birouri moderne sunt Cluj Napoca si Timisoara, unde stocul cumulat este de peste 250.000 mp. Nivelul relativ ridicat de spatii aflate in constructie in Cluj Napoca creeaza premisele pentru o potentiala transformare a pietei intr-una favorabila chiriasilor.

Pe de alta parte, numarul limitat de spatii in constructie in Timisoara, cumulat cu o cerere constanta din partea chiriasilor, ar putea transforma aceasta piata intr-una favorabila proprietarilor. Celelalte orase mari din provincie au un stoc redus de birouri moderne, cu o limitare evidenta in ceea ce priveste spatiile de clasa A.

Orasele importante din Romania pentru segmentul BPO (Business Process Outsourcing) si SSC (Shared Service Outsourcing) sunt Bucuresti, Cluj Napoca si Timisoara, unde importante companii internationale au deschis astfel de centre.

In plus, orasul Iasi devine din ce in ce mai atractiv, in conditiile unei disponibilitati constante a fortei de munca.

Chiriile pentru clasa A oscileaza intre 14 - 18 euro / mp in Bucuresti si 11 - 13,5 euro / mp in Cluj Napoca si Timisoara.

Chiriasii de tip ancora (de peste 4.000 mp) pot obtine in Bucuresti importante facilitati financiare, care coboara chiria neta efectiva cu pana la 15% fata de chiria ceruta. In celalte orase mari din Romania, disponibilitatea limitata a acestui tip de spatii mari de birouri, determina prelungirea procesului de semnare a contractului de inchiriere.

 

“Sistemul educational puternic, disponibilitatea fortei de munca, afinitatea culturala intre Romania si tarile vestice, precum si cunoasterea de catre tineri a mai multor limbi straine ofera contextul perfect pentru dezvoltarea sectorului BPO / SSC in Romania” a declarant Razvan Iorgu, director general CBRE Romania. (sursa: economica.net)