Pe locul doi în top se află zona Centru-vest (Politehnică, Orhideea, Cotroceni, Răzoare), cu un stoc de 679.597 mp și pe locul trei zona de nord (Pipera, Băneasa), cu 328.218 mp. În total, în București, sunt birouri moderne, de clasă A care totalizează peste trei milioane de metri pătrați, la sfârșitul lui 2021. La acestea, se mai adaugă un stoc de circa 800.000 mp de birouri de clasă B și B+.
„Peste 61% din spatiile de birouri livrate in 2021 sunt proiecte tip business-park, cu faze multiple si numai 39% din spații se află în clădiri individuale. În 2022, 82% din spatiile anunțate sunt de asemenea în proiecte tip business-park. Este un trend firesc, în condițiile extinderii zonelor de afaceri ale orașului, dar și dimensiunii companiilor prezente pe piața din București, iar acest trend credem că se va menține, cât timp vor fi disponibile terenuri de dimensiune mare cu acces facil la metrou. În zona ultracentrală, au reapărut dezvoltatori specializați în renovarea și reconversia clădirlor istorice, ceea ce aduce un plus de calitate și varietate opțiunilor de spatii de birouri în București”, declară Alexandru Petrescu, Managing Partner la ESOP Consulting l CORFAC International.
În acest an, s-au dat în folosință clădiri de birouri de clasă A care totalizează 286.876 mp, cele mai multe în zona centru-nord, acolo unde s-a concentrat primul pol modern de business al Bucureștiului.
Anul viitor, la nivelul Capitalei, sunt planificate a se livra cu 38% mai puține spații de birouri, livrări ce pot fi mai reduse, considerând că 10-20% din proiectele anunțate anual înregistrează unele decalări. Cele mai multe birouri vor fi inaugurate în zona Centru-vest, în apropierea Politehnicii București.
În 2021, s-au deschis porțile pentru noi proiecte de anvergură, precum J8 Office Park, U Center, @Expo și One Cotroceni Park și s-au extins parcuri etalon, precum Campus 6.2 cu noi clădiri de birouri de clasă A, majoritatea pre-închiriate încă din fază de construcție. S-au livrat de asemenea o serie de imobile independente, precum Matei Millo Offices, Globalworth Square, Țiriac Tower, Dacia One și Politehnică Business Tower.
În proiectele livrate in 2021, s-au mutat chiriași precum Wipro, Endava, Ubisoft, UP Romania, Banca Transilvania, Computaris, Euroins, Société Générale European Business Services, dar și companii de servicii și comerț la parterul lor așa cum sunt Coffee Island, Stradale, Pain Plaisir, Mega Image, Mobile Vet.
Sunt în lucru și se estimează că se vor termina în 2022 primele birouri din Sema Parc clădirile London și Oslo, Tandem Building, AFI Tech Park II, dar și spatiile din etapa a-II -a de la One Cotroceni Park și birouri în proiectul @Expo. Printre chiriașii care au pre-închiriat spații în acestea și se vor muta anul viitor se numără companiile Gameloft si Telekom.
Evoluția livrărilor de spatii de birouri, înainte de pandemia Covid, în paralel cu cei doi ani de restricții, ne arată că livrările din acest an reprezintă un record pe piața din București, depășind anii 2019 și 2020.
Ce ne așteaptă - 2022 va fi anul în care zona centru-vest va fi vedetă
Anul viitor, se va schimba topul zonelor în care vor apărea noi clădiri de birouri. În Centru-vest, respectiv zonele Politehnică, Grozăvești, Răzoare se vor inaugura spații noi de birouri care vor totaliza 94.773 mp, aproape dublu ca stoc de cât se estimează că vor fi în Centru-nord.
În Centru-nord (Aviatorilor, Barbu-Văcărescu, Expoziției) livrările de spații noi vor scădea cu 60% în 2022, comparativ cu acest an.
În zona ultracentrală, se vor inaugura două clădiri boutique care vor totaliza aproape 20.000 mp spații de birouri noi, mai puțin decât în acest an.