Studiul arată că tranzacţiile cu birouri au reprezentat 85% din totalul raportat în perioada de referinţă, în timp ce sectorul industrial a cumulat peste 8%.
"Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, numărul tranzacţiilor a rămas stabil, mărimea tranzacţiei medii crescând până la 27 de milioane de euro, în principal datorită semnării mai multor tranzacţii de dimensiuni mari, care includ un portofoliu Pan-CEE şi alte active importante. Cea mai mare tranzacţie înregistrată în prima jumătate a anului 2020 a fost vânzarea a aproximativ 61,49% din portofoliul GTC. Alte tranzacţii de birouri notabile au fost achiziţia de către grupul Dedeman a celei de-a treia faze a The Bridge - o clădire de 21.100 mp care face parte dintr-un parc de birouri de 80.000 mp din partea de Centru-Vest a Bucureştiului, achiziţia Global City Business Park, de 50.000 mp din zona Pipera Nord de către Arion Green Investment şi achiziţia a 50% din Renault Business Connect în Vestul Bucureştiului de către Globalworth. Singura tranzacţie de vânzare a unui proiect cu o componentă de retail închisă în prima jumătate a anului a fost achiziţia de către Lotus Center, un grup local cu sediul în Oradea, a Oradea Plaza, un proiect mixt", se menţionează în raport.
Cea mai mare tranzacţie pe piaţa industrială înregistrată a fost reprezentată de cumpărarea de către CTP a parcului logistic Equest situat pe Autostrada A1, la kilometrul 13, cea mai importantă sub-piaţă logistică din Bucureşti. Astfel, prin această achiziţie, CTP şi-a consolidat poziţia de cel mai mare proprietar de spaţii industriale/logistice din România şi unul dintre cei doi actori dominanţi din zona de Vest, în apropiere de A1.
Pe parcursul anului trecut, cumpărătorii români au realizat 28% din volumul tranzacţiilor, ponderea fiind în creştere până la 35%, în primul semestru din 2020. Cei mai activi jucători au fost Dedeman, One United, Lotus Center și Element Industrial.
Randamentele prime pe piaţa de birouri şi pe cea de retail rămân la 7%, în timp ce pe piaţa industrială acestea se situează la 8%. Totodată, randamentele pe retail şi pe piaţa industrială sunt la acelaşi nivel ca în urmă cu 12 luni, în timp ce randamentele de birouri s-au comprimat cu 25 bps în decursul anului.
La nivelul Europei Centrale şi de Est (ECE), România s-a plasat pe locul patru în funcţie de volumul tranzacţiilor în proprietăţi imobiliare, după Polonia, Cehia şi Ungaria, conform studiului. În total, în perioada analizată, în ECE s-au tranzacţionat proprietăţi în valoare de 6,4 miliarde de euro, din care peste 46% a fost realizat de Polonia, cu 2,9 miliarde de euro. Cehia a avut un volum de 1,95 miliarde de euro şi Ungaria de 615 milioane de euro. (sursa: JLL)