Bucureștiul rămâne cea mai puternică piață, cu 76% din tranzacții. Tranzacțiile de birouri au acoperit 56% din totalul tranzacțiilor, iar 30% din acestea au fost proiecte de retail.
"La finele lunii septembrie, yieldurile au fost de 8% pentru industrial, de 7,25% pentru birouri, de 7% pentru retail. Pentru urmatoarea perioada, ne asteptam ca yieldurile sa ramana stabile, cu exceptia celor pentru industrial care ar mai putea sa scada. Bucurestiul ofera o combinatie unica intre chirii stabile si potentialul de comprimare a yieldurilor pe fundalul lichiditatii foarte crescute in celelalte piete europene", spune Andrei Vacaru, head of capital markets la JLL Romania.
Valoarea stocului modern de birouri este, la nivel national, de 2,64 milioane mp, dintre care 58% sunt cladiri de clasa A. Gradul de neocupare este de aproximativ 8%, iar livrarile de spatii de birouri noi au ajuns la 111.000 mp in primele noua luni din 2018. Din cauza cresterii preturilor terenurilor, dar si a fortei de munca, JLL estimeaza ca nivelul chiriilor ar putea sa creasca fata de media actuala, de 16 euro/mp/luna. Cererea netă de birouri este de peste 120.000 de metri pătrați. Consultantii considera ca livrarea de birouri va atinge același nivel ca și anul trecut, de aproximativ 300.000 de metri pătrați.
IT-ul continua sa ramana cel mai mare jucator pe piata locala, iar in 2019 va excela livrarea de spatii noi. Inchirierea birourilor in regim de coworking este estimata sa se dezvolte in anul 2019.
Dezvoltatorii încă sunt in cautarea unor zone apropiate unei stații de metrou și exista riscul de a dezvolta în zone cum ar fi bulevardul Expozitiei, pe baza unor promisiuni din partea autorităților de a extinde rețeaua de metrou.
Piața industrială a livrat 500.000 de metri pătrați în 2018.
"Piata de spatii industriale&logistice este vedeta acestui an. Piata se maturizeaza, iar rata de neocupare de 5%, inregistrata la noua luni, este una sanatoasa. Aceasta piata s-a dublat in ultimii trei ani si cu 195 mp/mia de locuitori se apropie simtitor de media europeana, de 300 mp/mia de locuitori", spun specialistii.
Piata logistica se paropie de 4 milioane de metri pătrați, cu 300.000 de metri pătrați în construcție, astfel incat specialistii cred că obiectivul de 4 milioane de metri pătrați va fi atins până la sfârșitul anului. De asemenea, acestia estimeaza o cerere totală de peste 400.000 de metri pătrați.
Cererea totală de spații industriale a ajuns în Q3 2018 la aproape 200.000 mp, iar 58% din cererea totală a spațiului a fost înregistrată în București, urmată de Cluj și Timișoara. (sursa: agendaconstructiilor.ro)