Tranzactiile imobiliare, in crestere. Situatia din Cipru ar putea stimula investitiile in imobiliare
Investitiile din primul trimestru din Romania au totalizat 116 mil. euro, reprezentand o crestere cu 18% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Sectorul de birouri a reprezentat 65,7% din volumul total, urmat de retail cu 21,4%, arata cel mai recent raport al DTZ Echinox.
“Pe fondul unei activitati investitionale crescute inregistrata in primul trimestru al anului, ne asteptam la o crestere usoara a volumului investitiilor, pana la sfarsitul lui 2013, care sa depaseasca 300 mil. euro. “ a declarat Cristian Ustinescu, Directorul Departamentului de Investitii din cadrul DTZ Echinox.
Lipsa de relaxare a conditiilor de creditare va avea un impact sever asupra activitatii investitionale din Romania. In conditiile in care accesul la creditare este restrictionat iar conditiile din piata continua sa ramana slabe, posesorii de capital vor profita de pozitia lor privilegiata in negocieri.
“Anticipam mentinerea unei atitudini rezervate a investitorilor si dezvoltatorilor in asumarea riscurilor si orientarea acestora exclusiv catre produse prime in locatii de top. Cele mai cautate active din punct de vedere investitional vor urma tendinta internationala de concentrare asupra produselor prime de retail, in primul rand, si secundar, asupra cladirilor de birouri ce dispun de chiriasi solvabili, securizati pe termen lung”, se mai mentioneaza in raportul DTZ.
In acest context, conditiile din piata vor fi in continuare o provocare pentru investitorii dispusi sa isi plaseze banii in proprietati si vor pune presiune pe yield-urile corespunzatoare preturilor de vanzare. In contextul unui mediu economic volatil, pe termen scurt si mediu nu ne asteptam la intrarea pe piata romaneasca a unor noi investitori importanti. Profilul acestor investitori este unul de tip oportunist aflat in cautare de rate ridicate de rentabilitate, cu scopul de a compensa riscul de piata.
Ca urmare a recentelor operatiuni din Cipru, vizand salvarea sistemului bancar prin taxarea depozitelor, ne asteptam sa se reduca, in oarecare masura, increderea investitorilor in depozitele bancare ca mijloc de conservare a capitalurilor. Acesta ar putea fi un stimul pentru a redirectiona capitalurile catre clase de active alternative, mai ales din partea investitorilor care in ultimii ani au preferat sa-si tina banii in banci din cauza incertitudinilor de pe alte piete de capital. Activele imobiliare pot deveni o buna alternativa pentru conservarea capitalului, avand in vedere si faptul ca, in mod traditional, proprietatile au asigurat un mod de acoperire impotriva inflatiei.