Peste 81% dintre respondenți sunt de părere că vor lucra în sistem hibrid sau doar de la birou în 2022, în timp ce doar 11% cred că angajatorul va opta ca echipa să continue să lucreze doar de acasă începând din ianuarie, deși pandemia continuă să evolueze și riscurile pentru sănătate sunt în continuare ridicate. În acest context, tot mai mulți simt nevoia ca biroul lor să se adapteze nevoilor actuale și să le ofere un cadru mai potrivit și mai sigur pentru a lucra.
Astfel, mai mult de jumătate dintre angajații din România (55%) mizează pe o transformare radicală a birourilor companiei anul viitor, iar cei mai mulți dintre ei vor să vadă atât o îmbunătățire din punct de vedere al sistemelor sanitare (61,5%), cât și spații interioare create special pentru a stimula starea de bine (47,5%) și colaborarea în siguranță a echipelor (37,8%). În același timp, două treimi dintre angajați ar dori să aibă mai multă lumină naturală în interiorul spațiilor de lucru și mai mult spațiu verde în jurul clădirilor, două metode de a stimula creativitatea și reduce stresul de la locul de muncă.
„După aproape doi ani de la începutul pandemiei, tot mai mulți români au devenit mai optimiști în ceea ce privește evoluția lor profesională, pe măsură ce campania de vaccinare a accelerat în toamna acestui an, iar o parte semnificativă s-a întors măcar parțial la birou. Astfel, aproape trei sferturi dintre angajați consideră că 2022 va aduce o evoluție favorabilă a vieții lor profesionale, un semn firesc al creșterii încrederii oamenilor în economie și în atenuarea efectelor pandemiei anul viitor”, spune Teodor Stoica, director de resurse umane în cadrul Genesis Property.
Aproape trei sferturi dintre angajați cred că viața lor profesională va evolua în bine în 2022. Perspectivele sunt susținute și de percepția lor privind evoluția companiei în care lucrează, despre care 47,1% cred că va fi bună în 2022, iar 24,4% chiar foarte bună, într-un context în care 33% dintre cred că și economia României va fi pe trend ascendent anul viitor.
Sănătatea spațiilor de lucru, tot mai importantă în alegerea jobului
Cerințele angajaților legate de spațiile de lucru rămân importante. Astfel, circa o treime dintre angajați vor să vadă în birouri tehnologii touchless pentru un grad de siguranță și confort mai mare și sisteme logistice de ajutor rapid în cazul unor riscuri la adresa sănătății angajaților.
Mare parte dintre măsurile pe care și le doresc angajații din România sunt recomandate și de standardul IMMUNE Building Standard™, dezvoltat de compania românească Genesis Property în 2020 tocmai pentru a evalua, certifica și monitoriza sănătatea spațiilor interioare. Standardul se bazează pe 135 de criterii coerente care oferă proprietarilor clădirii sau companiilor instrumentele necesare pentru a monitoriza și ajusta starea de sănătate a spațiilor de lucru.
Sondajul Genesis Property privind percepția angajaților despre sănătatea clădirilor a fost desfășurat, la nivel național, în septembrie - octombrie 2021 prin platforma iVox, pe un eșantion total de 1.100 de utilizatori de internet din România. Aproape 54% dintre participanți sunt femei, peste 50% au vârsta cuprinsă între 25 și 40 de ani, iar 53% au un venit net mai mare de 3.000 de lei.