Proiectul este situat pe Bd. Iuliu Maniu nr.6H, în zona centru-vest a Bucureștiului, Politehnică. Stația de metrou Politehnică este situată la 280 m de amplasament. Proiectul se află la 5 minute de Grădina Botanică și Palatul Cotroceni, la 10 minute de Piața Victoriei și Piața Unirii și la cca 30 min de aeroportul Otopeni.
Conducerea River Development declară: “Anul acesta am demarat lucrările de construcție la o primă clădire de birouri de clasă A având o suprafață de 31.255 mp GBA inclusiv parcări, și 21.000 mp GLA, construită pe site-ul fostei platforme Pumac și care este estimată a fi livrată în trimestrul 4 din 2018. Valoarea totală a investiției în clădirea The Light se va ridica la cca 33,5 milioane de euro. Ne-am propus ca această clădire, așezată pe un plan înălțat față de restul zonelor din București, să reprezinte un etalon al calității, un reper al inovației, care să facă legătura între comunitatea academică din cadrul Universității Politehnice din vecinătate și companiile cele mai active pe piață din domeniile cercetării, proiectării, IT&C și serviciilor profesionale.”
Proiectantul clădirii este compania M3D Cinetic, project manager a fost desemnată compania Vitalis iar antreprenor incintă, compania Apolodor. Antreprenorul general urmează a fi anunțat ulterior.
Prima clădire de birouri va cuprinde 11 etaje supraterane și două subsoluri, având o suprafață închiriabilă pe etaj de 2.100 mp și este dotată cu 6 lifturi. Clădirea are prevăzut un spațiu de închiriat pe acoperiș, ideal pentru conceptul foarte actual de "spațiu de relaxare" pentru angajații unei corporații sau pentru un skybar. GLA (suprafața închiriabilă totală) adaugă doar 5% la NLA (suprafață netă închiriabilă), oferind cel mai bun raport calitate/preț față de orice clădire de birouri din oras.
Posibilitatile de partiționare și utilizare a spațiului de birou că spațiu deschis sau modular sunt, practic, nelimitate. Modularea funcțională a fațadei și tavanului permite o schimbare foarte ușoară și se adaptează pentru nevoile viitoare ale fiecărui chiriaș. Suprafață dreptunghiulară pe etaj nu limitează designul spațiului de birouri și în plus, nici un spațiu nu este pierdut sau neutilizat.
“În cadrul acestui proiect, luăm în calcul demararea unei faze de rezidențial preconizată a începe în perioada 2018-2019. În ceea ce privește vecinii noștri, mai degrabă decât construcții concurente, credem că există suficient potențial de dezvoltare pentru a deservi cererea în creștere pentru această zonă.
The Light este plasat lângă stația de metrou Politehnica, având foarte bune conexiuni rutiere și mijloace de transport în comun, facilități de retail și alte puncte de interes.
Avem în vedere misiunea comună a dezvoltatorilor în peisajul Bucureștiului, responsabili să dezvolte clădiri sustenabile, armonioase, care aduc orașului valoare economică și socială, nu construim speculativ, de dragul de a construi și închiria”, a declarat conducerea societății dezvoltatoare.
Conducerea River Development mai adaugă: “În acest moment avem în plină desfășurare o dezvoltare de 26.600 mp birouri de clasă A (clădirile Paris și Berlin) după livrarea a 14.500 mp (clădirea Bruxelles) din proiectul Sema Office, situate lângă stația de metrou Petrache Poenaru, planificate a fi livrate spre finalul anului 2017-mijlocul anului 2018. În perioada 2009-2017 am livrat cca 60.000 mp GLA birouri și ne propunem în perioada 2017-2019 să livrăm circa 47.000 mp de birouri de clasă A pe piață dezvoltărilor din zona centru-vest a Bucureștiului, Semănătoarea-Politehnică.
Ca și în cadrul Sema City din zona Petrache Poenaru, proiectul The Light este o parte importantă a unei viziuni mai ample de a dezvolta proiecte reprezentative în apropierea Universității Politehnică din București, într-o zonă verde. Localizarea oferă acces la diferite mijloace de transport în comun și facilități, în timp ce designul asigură spații de birouri flexibile care se potrivesc culturii și identității oricărei companii.
Forma primei clădiri The Light este expresia funcționalității sale, fiind divizată în plan orizontal în trei volume distincte ce marchează zonele de “open space” și nucleul central. Volumul dinspre bulevard este ridicat, făcând loc unui parter public, generos, care cuprinde un hol multifuncțional și un posibil restaurant. Intrarea principală în clădire se va face prin holul amplasat pe latura de sud, înspre Bd. Iuliu Maniu. Fațada celor trei volume principale conferă clădirii o prezența distinctivă, reducând în același timp consumul de energie și cerințele de mentenanță. Este modulată funcțional, alternând în alcătuire sticlă clară cu sticlă translucidă.
Desi zona prezintă interes pentru companiile din domeniul IT, sunt multe domenii încă neexploate, în care tinerii români pot excela, un exemplu fiind cel de Research & Development iar în câțiva ani, prin lucrările de infrastructură a metroului, nodul Eroilor va oferi acces unei zone intens populate din Drumul Taberei către centru și către toate celelalte zone din București.
Gratie dotărilor, structurii clădirii, poziționării stradale și a îmbunătățirilor de infrastructură precum noul pod Basarab care oferă acces din centru în maxim 15 minute, clădirea este pretabilă pentru companii din toate domeniile, începând de la companii de servicii profesionale, financiare, oil & gas, auto, farma, care doresc să își construiască o imagine impunătoare, exclusivistă. Prin compoziția simplă, clară și curată, clădirea are o vizibilitate foarte bună de pe unul dintre cele mai importante bulevarde din oraș, bd. Iuliu Maniu.
Folosirea sticlei alternative, mată și clară, asigură o iluminare naturală foarte bună pentru spațiile de birouri de pe toate etajele, reducând în același timp efectul de orbire și necesitatea unei răciri extinse. Această soluție de fațadă va reflecta un consum redus de energie pentru iluminat și aer condiționat.
În ceea ce privește HVAC, clădirea a fost proiectată cu un sistem VRV mai sofisticat, opus soluției clasice de răcire / centrale termice. Acest sistem va asigura o reducere suplimentară a consumului de energie. Preocuparea pentru construcții verzi merge și în direcția reducerii și gestionării consumului de apă pentru întreagă clădire.
“În 2 ani peisajul va fi de nerecunoscut și dorim să oferim o nouă destinație zonei, care este insuficient dezvoltată comparativ cu zona Floreasca-Barbu Văcărescu de exemplu, în inima unei comunități de tineri care pot fi atrași de către corporații chiar din timpul facultății, într-un context care favorizează domeniul tehnic și inovația. România nu poate opri exodul de forță de muncă în străinătate, însă cu siguranță pe anii viitori, având în vedere creșterea economică fără precedent, posibil ca tinerii să ia în calcul oportunitățile din țară, iar noi creăm premizele pentru companiile care doresc să atragă acești tineri specialiști”, concluzionează reprezentanții conducerii River Development. (sursa: River Development)