Partea de centru-vest a Capitalei, care se identifică cu zona Orhideea, Pasajul Basarab şi împrejurimile staţiilor de metrou Grozăveşti, Petrache Poenaru şi Politehnica, se formează ca viitor pol de birouri al Capitalei, după consacratele zone Piaţa Victoriei-Aviatorilor, Barbu Văcărescu-Floreasca, respectiv Dimitrie Pompeiu (Pipera).
Foste platforme industriale din zona Orhideea, precum Baduc (materiale de construcţii) sau fabrica de pâine Spicul vor face în următorii ani loc unor noi proiecte de birouri, dezvoltate în special de investitori români, după ce zona a căpătat o nouă imagine odată cu construcţia Pasajului Basarab, pe care circulă zilnic 80.000-100.000 de maşini.
„Vom vedea mai multe companii (instituţii financiare, companii farmaceutice, companii din domeniul serviciilor financiare) care îşi vor muta activităţile şi chiar sediile principale în zona Orhideea. Pe de altă parte, Iuliu Maniu-Semănătoarea va deveni din ce în ce mai clar definită ca destinaţie pentru companiile din IT“, spune Andreea Păun, associate director în departamentul de birouri al firmei de consultanţă imobiliară Colliers.
Pe lângă proiectele de birouri deja construite, Sema Parc al omului de afaceri Ion Rădulea sau AFI Park al israelienilor de la AFI, dar şi cele planificate, precum Orhideea Towers, al austriecilor de la CA Immo, în zonă se anunţă noi dezvoltări de proiecte, în contextul în care în partea de nord a Bucureştiului, unde s-au concentrat cea mai mare parte a construcţiilor de office în ultimii ani, opţiunile de terenuri cu potenţial de dezvoltare sunt din ce în ce mai rare.
O tranzacţie recentă a fost cea prin care firma Forte Partners, fondată de investitorii Ionuţ Dumitrescu, Geo Mărgescu şi Johnny Jabra, a preluat un teren de aproape 13.000 mp de la spaniolii de la Hercesa, vizavi de Carrefour Orhideea. Aici, investitorii vor să construiască un proiect de birouri de 57.000 mp. Tot aceiaşi investitori, precum şi reţeaua germană de hipermarketuri Kaufland au cumpărat terenul fostei fabrici de bere Griviţa, din dreptul Pasajului Basarab, de la producătorul de bere Heineken.
Şi divizia de imobiliare a grupului suedez IKEA a cumpărat în urmă cu patru ani două hectare din platforma de materiale de construcţii Baduc, din apropierea Pasajului Basarab, unde este prevăzută dezvoltarea unui proiect de birouri. Un alt teren „liber“ în zonă este cel de lângă staţia de metrou Politehnica, controlat de Ion Rădulea şi familia Bronte. Terenul se suprapune fostei uzine Pumac. (Sursa: zf.ro)