Compania detinea un teren de circa 36.000 de metri patrati in strada Spicului din Brasov din care, pe o suprafata de 3.600 de metri patrati a construit un magazin Billa, deja functional, iar 7.000 de metri patrati au fost vanduti retailerului Penny.
"In acest an am realizat ambele tranzactii. Cu Billa ne-am inteles sa construim noi magazinul si apoi sa le inchiriem spatiul, dar dupa ce am finalizat proiectul l-am vandut unui investitor local. La Penny am vandut terenul de 7.000 de metri patrati, iar magazinul este in prezent in constructie. Pe restul terenului din Brasov, de circa 30.000 de metri patrati, putem face fie spatii rezidentiale, fie spatii comerciale. Exista deja acesti doi mari retaileri in zona si mai sunt si altii interesati de talia Penny si Billa. Vom decide ce vom face acolo, daca vom pastra proiectul de locuinte sau vom converti totul in comercial", a declarat Jordi Sans, real estate general manager Volumetric, arata Mediafax.
El a aratat ca deja oferta de locuinte in zona este semnificativa si la preturi mici. Dezvoltatorul complexului Avangarden (compania Maurer Imobiliare, fondata de omul de afaceri Simon Maurer) a finalizat 16 blocuri, dintr-un proiect de 1.200 de locuinte, in zona in care Volumetric detine terenul din Brasov. Valoarea tranzactiei se situeaza in jurul a 3 milioane de euro.
"Vrem sa ramanem in Romania, pentru ca este nevoie de locuinte, chiar daca in prezent conditiile economice pentru consumatorul final nu sunt cele mai bune pentru a cumpara o casa. Sunt convins ca cererea va reveni, de aceea ramanem in Romania si am inceput sa dezvoltam un proiect mic in Bucuresti. Avem terenuri mai mari pentru dezvoltare, dar acum nu credem ca este momentul bun pentru a incepe aceste proiecte, preferem sa incepem cu proiecte mai mici, mai putin riscante", a aratat Sans.
Volumetric a inceput recent constructia unui proiect rezidential de 12 apartamente in zona de nord a Bucurestiului, langa Parcul Herastrau, investitie de 1,5 milioane de euro. Compania a finalizat in 2011 un proiect de 170 de apartamente in Brasov si mai detine un teren in Pitesti, de 4.000 de metri patrati, unde intentioneaza sa dezvolte 200 de locuinte, investitie de 11-11,5 milioane de euro si inca unul in Bucuresti, de 5.300 de metri patrati langa Parcul Carol, pentru 190 de apartamente si 830 metri patrati spatii comerciale, care ar putea atrage o investitie de 13-14 milioane de euro.
"Piata nu este inca pregatita de proiecte de 200 de apartamente. Am terminat acum 2 ani proiectul din Brasov si inca mai avem 12 apartamente nevandute dintr-un total de 170. Asta nu este bine pentru un dezvoltator. A fost un moment prost cand am terminat proiectul, oamenii nu aveau incredere ca il vom finaliza, deci nu cumparau, iar atunci cand am finalizat proiectul nu aveau acces la finantare, deci tot nu cumparau. Totul a fost impotriva mea cu acest proiect. Am investit propriii bani si acest lucru este foarte greu, chiar daca am profit, nu este profit de fapt, pentru ca timpul este totul", a explicat investitorul.
In opinia sa, principala problema a pietei rezidentiale din Romania este lipsa finantarii atat pentru dezvoltatori, cat si pentru consumatorul final. "Bancile nu sprijina dezvoltatorii de locuinte, stiu ca acestea trebuie sa plateasca un pret mare pentru falimentele altor dezvoltatori, dar nu fac distinctie intre dezvoltatorii profesionisti sau cei cu o stare buna si ceilalti cu probleme. Nu pot sa construiesc si sa am un stoc de locuinte si sa astept sa fie cumparate de oameni care nu pot sa cumpere, nu este logic. Trebuie sa simt ca oamenii sunt pregatiti sa cumpere. Oamenii au nevoie de o casa, dar daca nu au sprijiniti nu vor cumpara", a afirmat Sans.
Volumetric, o afacere de familie, a investit in Romania, din 2007, cand a facut prima achizitie, 50 de milioane de euro, in terenuri si dezvoltare si mai construieste locuinte in Polonia si Ungaria. Compania a intrat anul trecut in actionariatul companiei de consultanta RealTime, fondata de Ion Catutoiu. (sursa: wall-street.ro)