„Volumul tranzactiilor de investitii in sectorul de retail in Romania a crescut semnificativ in 2013 fata de 2012, pana la aproximativ 190 mil. euro, ceea ce reprezinta aproape 60% din totalul investitiilor in proprietati comerciale. Insa, analizand volumul total al investitiilor in retail din Europa, tranzactiile de pe plan local reprezinta mai putin de 1% din volumul inregistrat la nivel european, majoritatea achizitiilor fiind realizate de un singur investitor. Privind in perspectiva, ne asteptam ca, pe fondul imbunatatirii indicatorilor macroeconomici din ultimul an, Romania sa revina usor in atentia investitorilor straini, in special a celor ce urmaresc randamente mai ridicate decat cele obtinute pe pietele din vestul Europei”, a spus Marius Grigorica, senior consultant in cadrul departamentului de investitii DTZ Echinox.

In 2013, piata europeana a spatiilor de retail a inregistrat un volum al investitiilor de 34 mld. euro, in crestere de la 29 mld. euro in 2012. Activitatea pe aceasta piata a fost mai intensa in ultimul trimestru cand s-au realizat tranzactii in valoare de 12 mld. euro.

Marea Britanie si Germania au totalizat 33%, respectiv 27% din volumul tranzactionat in 2013. Cu toate acestea, cea mai mare crestere a fost inregistrata in Europa de Sud, volumul din aceasta regiune fiind in crestere de la 0.7 mld euro in 2012, la 3 mld. euro in 2013.

Investitiile in centre comerciale au revenit brusc in 2013 cu un volum de 17 mld. euro, in crestere de la 13,7 mld. euro in 2012. Piata din Marea Britanie a fost extrem de favorabila, totalizand 31% din volumul inregistrat la nivelul Europei.

DTZ anticipeaza ca investitiile de retail vor urca la 38 mld. euro in 2014, din care 17-18 mld. euro vor fi investiti in centre comerciale.

 

Fondurile de investitii au ramas jucatori dominanti in ceea ce priveste investitiile in retail si centre comerciale, acoperind proiecte de toate dimensiunile. Valoarea investitiilor nete ale fondurilor pe piata europeana a centrelor comerciale a crescut la 3.6 mld. euro. Desi investitorii imobiliari listati la bursa au fost interesati in principal de achizitii de proprietati cu preturi intre 100 si 500 mil. euro, volumul activelor vandute in 2013 de catre acestia, a depasit volumul celor achizitionate. (sursa: wall-street.ro)