Pe piața de birouri din București, anul 2019 va fi un an record în ceea ce privește livrările noi, volumul anunțat fiind de 333.500 mp, mai mult decât dublul proiectelor finalizate în 2018.
Deși au existat livrări noi semnificative, atât în trimestrul II, cât și în primul trimestru gradul de neocupare a scăzut ușor, de la aproximativ de 8% în T1 până la 7,5% la sfârșitul celui de-al doilea trimestru. Acest lucru se datorează faptului că până la livrarea clădirilor, acestea aveau 80% până la 90% grad de ocupare, sau chiar 100% în unele cazuri, cum ar fi Renault Bucharest Connected și The Mark.
Pe de altă parte, cererea a fost puternică și în prima jumătate a anului și nu au existat relocări majore pe piață în această perioadă, cu excepția Renault, care s-a mutat din Pipera Nord în partea de vest a orașului în noul proiect Renault Bucharest Connected, proiect construit la cerere.
Stocul de birouri din București a fost estimat la peste 2,84 milioane mp la sfârșitul lunii iunie, iar până la sfârșitul anului va atinge pragul de 3 milioane de metri pătrați.
Peste 150.000 mp vor fi livrați în T2. Prin urmare, gradul de neocupare ar putea crește ușor la aproximativ 8%. Cu toate acestea, chiar dacă la sfârșitul celui de-al doilea trimestru, proiectele aflate în construcție, care urmează să fie livrate în T2 au avut o rată de pre-închiriere de aproximativ 40 la sută în medie, cu diferențe semnificative de la caz la caz, considerând că există mai multe tranzacții mari în curs, dacă acestea vor fi încheiate la timp, gradul de ocupare va fi, de asemenea, mult mai mare la finalizarea acestora. Prin urmare, noile livrări nu se așteaptă să adauge prea mult la gradul general de neocupare in T2. (sursa: forbes.ro)