Anul 2015 a continuat evolutia pozitiva inregistrata inca din 2014, piata imobiliara fiind dominata de jucatori mult mai increzatori. Asa cum anticipam inca de la inceputul anului, piata de investitii din Romania a fost marcata de tranzactii mari, a caror valoare a depasit chiar pragul de 100 milioane de Euro, dar si de prezenta unor investitori internationali de renume care fie au intrat pe piata, fie si-au consolidat prezenta locala.
Serviciile de outsourcing sunt in continuare cel mai puternic pilon al sectorului de birouri, intrucat Romania devine tot mai vizibila pentru companii mari de tip BPO, SSC si IT, interesate atat de Bucuresti, dar si de orasele secundare. Peste 60.000 de persoane sunt in prezent angajate in activitati de outsourcing, si se asteapta o crestere de pana la 150,000 angajati in acest sector, in urmatorii 5 ani. Piata de birouri din Bucuresti este efervescenta, fiind anuntate livrari semnificative in zona Floreasca – Barbu Vacarescu, ce ar putea atinge un stoc total de jumatate de million de mp pana in 2020.
”Conform asteptarilor noastre de la inceputul anului, piata imobliara a fost caracterizata de o evolutie generala pozitiva a activitatii tranzactionale pe toate sectoarele. Performanta indicatorilor macroeconomici a impulsionat consumul si apetitul pentru investitii. Cererea in crestere si gradul de neocupare tot mai redus au incurajat dezvoltatorii sa demareze proiecte noi in intreaga piata. Sectorul spatiilor industriale adauga proiecte noi stocului care a fost constant in ultimii ani, iar piata de investitii continua sa aiba rezultate remarcabile si anul acesta, cu un volum total al tranzactiilor ce ar putea atinge 800 milioane de Euro pentru 2015”, considera Ilinca Paun, Managing Director Colliers International.
Cel mai recent raport de piata realizat de Colliers subliniaza cateva tendinte cheie din 2015 pentru cele mai importante sectoare de activitate.
Piata de birouri: Zona Barbu-Vacarescu, potential de peste 300.000 mp
Zona Floreasca – Barbu Vacarescu se contureaza drept noul centru de business din Bucuresti. Stocul modern de cladiri din zona a generat cea mai mare parte a cererii, aproximativ 215.000 mp fiind inchiriati in ultimii cinci ani. Zona va continua sa fie un pol de atractie in urmatorii ani, avand in vedere ca peste 155.000 mp de spatii de birouri urmeaza a fi construiti pana la finalul lui 2020. Cu toate acestea, competitia devine tot mai acerba cu fiecare proiect nou anuntat. Analizele noastre indica trei surse principale care genereaza oferta in aceasta zona: companii nou intrate pe piata, companii a caror contracte de inchiriere vor expira in anii urmatori si cele care vor dori sa isi mute activitatea in cladiri de calitate.
”In ultimii ani, Romania a devenit o destinatie atractiva pentru industria de outsoucing. Mai important este ca Romania nu mai este vazuta doar ca o destinatie ce ofera costuri competitive, ci un generator de valoare adaugata, o sursa importanta de forta de munca calificata. La fel ca in anii precedenti, si in 2015, industria serviciilor de business a determinat cea mai mare parte a cererii pentru birouri. Ne asteptam la o consolidare a acestui trend in anii urmatori, si doar zona Floreasca – Barbu Vacarescu ar putea genera o cerere potentiala de pana la 300,000 mp in urmatorii 5 ani, intrucat companii renumite de outsourcing isi consolideaza afacerile pe plan local, dar vedem si jucatori noi care intra pe piata sau care si-au anuntat prezenta in Romania in viitorul apropiat”, a declarat Andreea Paun, Associate Director in cadrul departamentului de Birouri al Colliers International.
Piata de investitii: tranzactii de 800 milioane euro pana la finalul anului
Sustinuta de contextul economic pozitiv, dezvoltarea activelor imobiliare si de contractarea randamentelor pe pietele competitive, Romania a atras investitori noi care au inchis pana la finalul anului tranzactii in valoare totala de aproximativ 800 milioane euro, un nivel similar celui inregistrat in 2014, cand pe piata s-au finalizat tranzactii de 950 milioane euro. Cresterea de 3% a PIB estimata pana la finalul anului face ca Romania sa depaseasca alte tari europene, avand totodata si cea mai mica datorie publica din PIB (38%) in comparatie cu media de 90% la nivel European.
Bucurestiul se numara printre capitalele din Europa Centrala si de Est care ofera cele mai mari randamente - 7,5% pentru sectorul de birouri, un nivel similar pentru retail si aproximativ 9% pentru industrial - investitorii avand la dispozitie o gama variata de produse imobiliare de calitate.
Pana la acest moment, Colliers a intermediat tranzactii finalizate in valoare de peste 350 milioane Euro, inclusiv cele mai mari tranzactii de pe piata, pe segmentul industrial – vanzarea Europolis Logistics Park, retail – vanzarea Auchan Titan Shopping Center si birouri – vanzarea a doua cladiri de birouri.
”Volumul investitiilor din 2015 va fi apropiat de cel inregistrat anul trecut. Ceea ce diferentiaza activitatea din acest an fata de 2014 este diversitatea pietei, astfel ca noi surse de capital sunt atrase de randamentele destul de mari ce pot fi obtinute pentru investitii de calitate. In plus, se remarca tranzactii cu valori mari (intre 50 – 100 milioane Euro), inchise pe toate segmentele de piata: birouri, retail si industrial, un aspect incurajator pentru investitorii interesati sa intre pe piata. Avand active valoroase, lichiditate mai buna pe pietele de capital si randamente ridicate pe toate segmentele, credem ca in Romania exista in continuare oportunitati de investitii”, a declarat Robert Miklo, associate director in departamentul Investitii al Colliers International.
Piata de industrial din Bucuresti: 100.000 mp se afla in constructie
Piata de industrial isi reia activitatea si pentru prima oara in ultimii ani, stocul de spatii logistice din Bucuresti va creste pana la finalul lui 2016. Proiecte noi, cu o suprafata totala de peste 100,000 mp sunt in prezent in constructie. Valoarea constanta a stocului de spatii logistice a dus la un grad redus al ratei de neocupare, sub 8% in prima jumatate a acestui an, in Bucuresti. Noul stoc de spatii industriale va fi disponibil la un nivel sustenabil al chiriilor cu valori cuprinse intre 3.5 – 4.15 Euro/mp.
”Investitiile pe segmentul de industrial intra intr-o noua era de crestere care a generat in ultimii ani tot mai mult interes pentru astfel de spatii si locatii din Romania, nu doar in Bucuresti, ci si in alte orase mari din tara, precum Timisoara, Arad, Brsov, Pitesti, Sibiu, etc. Ne asteptam ca la final de an sa vedem o piata stabila si matura, cu dezvoltatori noi, pregatiti sa isi consolideze pozitia pe piata, iar proiectele in constructie sunt dovada interesului acestora”, a declarat Costin Banica, Senior Associate in departamentul Industrial, Colliers International.
Piata de retail din Bucuresti: ce schimbari au survenit in piata
Avand in vedere cresterea estimata a consumului, Bucurestiul ar putea sustine o suplimentare cu peste 100,000 mp a spatiilor de retail (non-food), astfel ca in urmatorii ani, capitala ar putea suporta un stoc total de spatii retail de peste 900,000 mp. Cresterea stocului va fi sprijinita de evolutia consumului care va avea o tendinta ascendenta in anii urmatori, ajungand la 603 Euro/gospodarie/luna in 2018.
”Stabilitatea economica si sentimentul general pozitiv al intregii piete, a generat un comportament mai increzator al romanilor, reflectat in venituri mai mari cu pana la 10-15% pentru retaileri in comparatie cu anul trecut. Sentimentul de incredere este vizibil si in ceea ce priveste livrarile, care s-au dublat in acest an comparativ cu 2014”, a declarat Liana Dumitru, associate director in departamentul Retail din cadrul Colliers International.
Piata de terenuri: zona de Nord si Theodor Pallady, cele mai active zone
In ultimii doi ani, zona de Nord si Theodor Pallady au fost cele mai active zone din Bucuresti din punct de vedere tranzactional. Zona de nord a capitalei, care include Aviatiei, Barbu Vacarescu, Caramfil, Dimitrie Pompeiu si Floreasca, a raportat investitii de peste 100 milioane euro in terenuri, fiind tranzactionati peste 20 ha. Pentru Theodor Pallady, sectorul rezidential si cel de retail au generat tranzactii a caror suprafata totala este de 50 ha, si cu o valoare de peste 60 milioane Euro.
”Piata de terenuri a raportat activitate tranzactionala intensa, pe toate segmentele, datorita rezultatelor bune pentru inchirieri de birouri, retail si vanzari rezidentiale. Zonele Aviatiei si Theodor Pallady au avut cel mai mare numar de tranzactii, atragand in total investitii de peste 150 milioane Euro, fiind urmata indeaproape de zona Grozavesti – Politehnica. Piata de terenuri pentru rezidential a fost dinamica peste tot in Bucuresti, inclusiv in zonele periferice care isi imbunatatesc infrastructura. Nivelul preturilor este stabil si depinde in mare parte de destinatia terenului, dar si de stadiul procesului de avizare”, a declarat Sinziana Oprea, Associate Director in departamentul Terenuri, Colliers International.
Colliers este unul dintre cei mai importanti consultanti imobiliari de pe piata, domeniu pe care mai activeaza si jucatori precum Coldwell Banker, CBRE, Knight Frank sau ESOP. (sursa: wall-street.ro)