„Bucureştiul este o stea în ascensiune. Există deja 2-3 clădiri de birouri în curs de tranzacţionare cu investitori germani. Plus sunt investitorii austrieci şi alţi investitori internaţionali. Această piaţă este în creştere şi randamentele investiţionale sunt foarte atractive. Au ajuns la 7,5% în coborâre faţă de nivelul de 8% de anul trecut“, a declarat Adrian Karczewicz, transaction director în cadrul Skanska Commercial Development Europe.
Compania suedeză a vândut în această vară prima clădire dezvoltată în România. Globalworth, compania de investiţii imobiliare a omului de afaceri grec Ioannis Papalekas, a plătit 42 mil. euro pentru imobilul din Bucureşti şi se pregăteşte să achiziţioneze şi următoarele două clădiri construite de Skanska în cadrul aceluiaşi proiect. În 2014, Skanska a vândut nouă clădiri de birouri în valoare de 330 mil. euro, adică 10% din volumul de tranzacţii cu clădiri de birouri din regiunea noastră.
Nivelul de lichiditate al pieţei bucureştene de birouri este peste cel înregistrat în Budapesta, calculat la circa 3%, sau cel din Sofia (peste 2%), dar este sub nivelul unor pieţe precum cea din Bratislava (circa 5%), Praga (peste 6%) sau Varoşovia (circa 8,5%), conform studiului citat.
„Marile capitale din Europa Centrală şi de Est fac tranzacţii la niveluri de lichiditate comparabile cu Germania sau peste acest prag în cazul Varşoviei, Pragăi sau Bratislavei. Bucureştiul, Budapesta şi Sofia nu sunt cu mult în urmă“, precizează autorii studiului.
Investiţiile imobiliare din Europa Centrală şi de Est pot fi la fel de atractive ca cele din vestul continentului sau chiar mai atractive pentru investitorii globali, dar poate nu sunt atât de cunoscute. Acesta este un moment prielnic pentru a privi cu atenţie clădirile de birouri din această regiune şi oraşele în care clădirile sunt localizate, pentru a le evalua potenţialul, spune Nicklas Lindberg, preşedintele Skanska Commercial Development Europe. (sursa: capital.ro)