Conform estimărilor, doar 15% dintre proprietățile la vânzare pe piața imobiliară din România sunt realizate prin sistemul reprezentării exclusive de către un agent imobiliar, iar din totalul acestor proprietăți listate exclusiv doar 80% sunt cu comision zero pentru cumpărător.
„Procesul de tranzacționare se aseamănă, într-o oarecare măsură, cu un proces în instanță, în care fiecare parte este reprezentată de cate un avocat propriu, întrucât părțile au interese diferite. Astfel, și în cazul unei tranzacții, fiecare parte ar trebui reprezentată de un agent imobiliar care să îi susțină interesele. Ceea ce se întâmplă în prezent în piață este o intermediere în care ambele părți au de suferit”, declară Răzvan Cuc, Președinte RE/MAX România.
La nivel european, RE/MAX Portugalia și RE/MAX Cehia sunt două exemple de filiale locale RE/MAX care tranzacționează 100% din proprietăți în reprezentare exclusivă, iar în cazul RE/MAX România, 75% dintre tranzacții sunt realizate în acest sistem. RE/MAX România cunoaște, însă, o creștere anuală de circa 80% a numărului de proprietăți listate prin reprezentare exclusivă, ceea ce demonstrează interesul tot mai mare al proprietarilor de a tranzacționa în acest sistem. În acest context, compania atrage atenția asupra necesității unor reglementări în industria de consultanță imobiliară locală, lipsa acestora reprezentând cel mai mare impediment în dezvoltarea acestui segment.
Potrivit reprezentanților RE/MAX, piața de consultanță imobiliară locală este caracterizată, la nivel general, de un mod haotic de tranzacționare a proprietăților, lucru care îngreunează munca agenților, împiedică orice colaborare la tranzacționare între agenți și afectează, în cele din urmă, interesul clientului.
„Una dintre măsurile esențiale ce trebuie implementate este sistemul reprezentării exclusive, pentru ca agentul imobiliar să susțină doar interesele părții pe care o reprezintă. Acesta este modul cel mai sănătos de tranzacționare, fiind o practică ce funcționează cu succes în toate țările dezvoltate la nivel mondial”, a completat Răzvan Cuc.
Însă pentru buna funcționare a întregii industrii locale este nevoie de stabilirea unor norme de reglementare profesionale, care ar trebui să cuprindă, de asemenea, și crearea unor rețele și asociații puternice, precum și un sistem de certificare și testare a agenților, astfel încât aceștia să fie bine pregătiți și acreditați când își încep activitatea. Implementarea acestui proces de reglementare ar determina, de asemenea, creșterea gradului de educare a pieței și ar genera, totodată, o schimbare de percepție a publicului român față de activitatea de consultanță și intermediere imobiliară. Conform reprezentanților RE/MAX, acest segment are un potențial de creștere uriaș la nivel local, însă necesită eforturi comune ale jucătorilor pentru a ajunge la maturitate. (sursa: RE/MAX)