Skanska, un lider în dezvoltarea clădirilor de birouri sustenabile din Europa, obține certificarea preliminară Net Zero Carbon Buildings, dezvoltată în parteneriat cu RoGBC, pentru proiectul său aflat în proces de finalizare, Equilibrium 2. Clădirea se află astfel în prima dintre cele două etape de evaluare, certificatul final urmând a fi obținut după implementarea soluțiilor și monitorizarea performanței acestora pentru o perioadă de minim 3 luni în etapa de operare. Proiectul Equilibrium 2 devine prima clădire de birouri din România care obține noua certificare.

De asemenea, în calitate de partener, Skanska a participat la dezvoltarea conceptului certificării Net Zero Carbon Buildings, pe baza cercetărilor conduse de RoGBC în ceea ce privește soluțiile pentru reducerea emisiilor de CO2.

Net Zero Carbon Buildings, noul standard pentru clădiri sustenabile
Net Zero Carbon Buildings este o certificare de tip „add-on”, bazată pe performanță, care completează alte certificări existente precum LEED, GREEN HOMES, BREEAM, WELL și este cea mai cuprinzătoare schemă de certificare de acest tip, aplicabilă la clădirile cu funcțiuni variate, de la comercial, la industrial și rezidențial.

Prin această certificare, Romania Green Building Council și Skanska încurajează dezvoltatorii din sectorul imobiliar să adopte măsuri care să contribuie la reducerea semnificativă a emisiilor de carbon.

Certificarea urmărește abordarea unei serii de strategii sistematice care să ofere soluții în combaterea schimbărilor climatice, îmbunătățirea sănătății, stării de bine a oamenilor și îndreptarea către un tip de economie circulară.
 
Obiectivul sistemului de certificare este reducerea semnificativă atât a emisiilor de carbon asociate consumului de energie pe toată durata de viață a clădirii, cât și a emisiilor de carbon încorporate în materialele de construcții folosite.

Evaluarea clădirii în vederea obținerii certificării are în vedere 22 de criterii, precum Life Cycle Assessment, educație, prevenirea și gestionarea deșeurilor – măsuri zero waste, prevenirea poluării pe șantier, testarea sistemelor HVAC și a anvelopei la finalizarea clădirii, evitarea efectului de insulă de căldură, transport sustenabil, optimizare energetică, organizate în 4 categorii: Emisii de carbon încorporate, Performanță continuă, Optimizare energetică, Inovare.

„Misiunea Skanska este aceea de a construi clădiri futureproof, care să deservească atât generațiile actuale, cât și pe cele viitoare, promovând sustenabilitatea ca pe un nou model în business și în viața de zi cu zi. Eforturile noastre, încă de la început, s-au îndreptat spre implementarea și promovarea practicilor sustenabile, care sunt parte din ADN-ul companiei și care ne ghidează întreaga activitate, iar în parteneriatul cu RoGBC găsim oportunitatea de a ne duce această misiune la nivelul următor. Obținerea certificării preliminare Net Zero Carbon Buildings pentru Equilibrium 2 nu doar că ne aduce mai aproape de îndeplinirea obiectivului nostru de decarbonizare, dar reprezintă încă un pas prin care sperăm să accelerăm tranziția României către un mediu construit neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon, devenind un jucător cu adevărat pregătit pentru a răspunde provocării globale de a schimba mediul, societatea și economia în mai bine” – declară Ștefan Toma, Project Manager în cadrul diviziei de dezvoltare Skanska în CEE.

Parteneriatul dintre Skanska și RoGBC pentru dezvoltarea certificării Net Zero Carbon Buildings s-a concretizat în 2021, în cadrul evenimentului organizat cu ocazia World Green Building Week, cea mai mare campanie care susține accelerarea construcțiilor durabile la nivel global. Skanska este membru al Consiliului Român pentru Clădiri Verzi (RoGBC) încă de la începutul activității sale pe piața din România, anul 2011.
 
„În contextul în care decarbonizarea clădirilor reprezintă un pas vital în atingerea obiectivelor climatice și de mediu stabilite la nivel european, certificarea Net Zero Carbon Buildings va cataliza tranziția României către un mediu construit neutru din punct de vedere a emisiilor de carbon asociate consumului de energie și a emisiilor de carbon încorporate în materialele de construcții folosite”, menționează Elena Rastei, Certification Director, Romania Green Building Council.

Skanska, un promotor al practicilor sustenabile și al principiilor ESG
Colaborarea cu RoGBC pentru dezvoltarea certificării Net Zero Carbon Buildings demonstrează încă o dată angajamentul asumat de Skanska pentru sustenabilitate, well-being, și promovarea unui nou model de business care încurajează companiile să se îndrepte către un tip de economie circulară, bazat pe factorii de guvernanță socială, corporativă și de mediu.

De asemenea, obținerea certificării reprezintă un nou pas strategic pentru Skanska în îndeplinirea obiectivului asumat la nivel de grup de reducere a emisiilor cu 70% până în 2035 și atingere a neutralității din punct de vedere al emisiilor de carbon din cadrul operațiunilor sale, până în 2045. La momentul actual, compania a reușit reducerea emisiilor de carbon din cadrul proiectelor curente cu 40%.

Rezultatele pozitive care au depășit așteptările au generat actualizarea obiectivului pentru anul 2035 cu un target de 70% al reducerii emisiilor, în loc de reducerea acestora cu 50 de procente, după cum prevedea obiectivul inițial.

În prezent, Equilibrium 1, prima fază a proiectului Equilibrium, din care face parte și Equilibrium 2, funcționează în proporție de 100% pe bază de energie provenită din surse regenerabile. De asemenea, odată cu finalizarea Equilibrium 2, proiectul Equilibrium va oferi 3,500 mp de zonă verde, destinată atât angajaților cât și comunității locale.