Concluziile principale ale studiului Erste arată faptul că protecţia financiară este principalul motiv pentru care românii plasează bani în fondurile de investiţii.

 

Aproape jumătate dintre ei menţionează protecţia financiară pe termen lung, 38% se gândesc la liniştea vieţii de zi cu zi, iar 36% îşi doresc ca rezervele financiare să fie folosite în cel mai profitabil mod.

 

Totodată, nevoia românilor de protecţie financiară este în strânsă legătură cu dorinţa de a avea un suport în momente neprevăzute, mai mult decât grija faţă de viitor.

 

În timp ce 47% dintre respondenţi au depozite de economii mai vechi de trei ani, majoritatea consideră că pentru a investi într-un fond de investiţii au nevoie de sume mari de bani. Aşadar, 55% cred că nu au suficienţi bani pentru a investi, iar 34% nu se consideră destul de informaţi pentru a investi.

 

Majoritatea românilor care investesc, un procent de 88%, consideră că fondurile de investiţii pot aduce un câştig superior produselor de economisire.

 

Aproape 30% dintre români ar investi în imobiliare, 24% afaceri şi investiţii diverse şi 15% în călătorii.

Astfel, studiul mai relevă faptul că românii aleg soluţii lipsite de riscuri şi preferă investiţiile în bunuri sau active la care au acces permanent şi care pot fi controlate.

 

Ca urmare a acestui studiu, Erste Asset Management a  lansat ghidul „România Investeşte”, care explică ce este, cum funcţionează, care sunt principalele tipuri şi în ce tip de instrumente financiare investesc fondurile de investiţii, clarificând şi explicând totodată mituri şi adevăruri despre fondurile de investiţii.

 

Erste Group este unul dintre principalii furnizori de servicii financiare din estul Uniunii Europene, cu 46.500 de angajaţi în şapte ţări (Austria, Republica Cehă, Slovacia, România, Ungaria, Croaţia, Serbia). La sfarşitul primului trimestru din 2015, Erste Group deţinea active totale în valoare de 202,6 miliarde de euro. (sursa: zf.ro)