Per ansamblu, în cadrul ambelor categorii, s-a înregistrat o creștere de 7%, de la aproximativ 92.000 mp în S1 2015, la aprox. 99.000 în S1 2016%.
Cele două segmente de piață au împreună o cotă de circa 45%, din totalul pieței de birouri din țara noastră.
Domeniile de activitate din care au provenit cele mai multe cereri de birouri de până în 3.000 mp, au fost IT&C, servicii medicale și servicii profesionale și financiare.
„Asistăm de ceva timp la o revenire a companiilor și a reluarii planurilor lor de dezvoltare și dincolo de expansiunile de suprafețe, calitatea spațiului a reintrat în criteriile de diferențiere a spațiului. Aceste tendințe se manifestă și pe segmentul companiilor medii (firme cu până în 250 angajati), un segment vital în structura economiei unei țări”, afirmă Alexandru Petrescu, Managing Partner la ESOP Consulting l CORFAC International.
În ceea ce privește locațiile, companiile care au tranzacționat cele mai multe spații de birouri de până în 3.000 mp s-au situat in Capitala, iar ca zone pe primul loc s-a situat zona de centru-nord, cu o suprafață totală închiriată de 46.726 mp, pe locul doi zona de centru-vest, cu o suprafață totală închiriată de 12.709 mp și pe locul trei zona ultracentrală, cu o suprafață totală de 9.067 mp.
Ca tipuri de birouri, cele mai multe companii care au ales spații de birouri de până în 3.000 mp au preferat centrele de afaceri noi (aprox. 80%), procentul celor care au ales vile fiind de circa 20%.
Ca tipuri de imobile, în rândul tranzacțiilor au predominat clădirile noi de birouri, de clasă A sau B, cu toate facilitățile unui spațiu de lucru modern. Printre clădirile de birouri de clasă A unde s-au închiriat spații de birouri sub 3.000 mp (mai ales pe segmentul de cerere de birouri cu suprafețe cuprinse între 1.000 mp și 3.000 mp) se numără Europa House, America House, Green Court, Iride, S-Park, Globalworth Tower, Oregon Park, în primele șase luni din 2016. (sursa: Esop)