"Discutiile cu bancile sunt mai simple pentru noi, avand in vedere background-ul nostru, dar conditiile de finantare se mentin dificile, chiar si pentru noi. Este nevoie de timp, de negocieri. Pentru cladirile AFI Park 2 si AFI Park 3 nu am luat inca finantare, am folosit banii nostri pana acum, dar suntem pe punctul de a incheia un contract de credit in scurt timp, intr-o luna probabil. Pentru AFI Park 2, care va fi finalizata in luna aprilie, va fi un credit de investitii, iar pentru AFI Park 3, cu livrare in decembrie, creditul va fi pentru dezvoltare", a declarat pentru Mediafax David Hay, directorul executiv al AFI Europe Romania.
Hay nu a oferit detalii despre valoarea finantarii si nici despre banca finantatoare.
Pentru AFI Park, compania a obtinut un credit de 13,4 milioane de euro de la UniCredit Bank pentru prima cladire, finalizata si inchiriata integral. Avand in vedere ca toate cele cinci imobile ale parcului de birouri au dimensiuni similare (12.000 metri patrati) si aproximativ acelasi buget de investitii, circa 25 milioane de euro, si finantarile pentru celelalte doua cladiri s-ar putea ridica tot in jurul valorii de 13 milioane de euro fiecare.
Reprezentantul AFI Europe a mentionat ca este optimist si in legatura cu refinantarea creditului obtinut in 2007 de la Hypo Real Estate pentru constructia centrului comercial AFI Palace Cotroceni, primul proiect al companiei in Romania. In toamna anului trecut, AFI mai avea de plata 220 de milioane de euro din creditul obtinut pentru AFI Palace Cotroceni. Centrul comercial este amplasat la intersectia Bulevardului Timisoara cu Bulevardul Vasile Milea si a fost inaugurat la finele anului 2009, in urma unei investitii de 300 de milioane de euro. In prezent, mall-ul este evaluat la 375 milioane de euro si a generat in primele noua luni ale anului trecut venituri din chirii de 21,2 milioane de euro, in crestere cu 8%.
"Pentru AFI Palace Cotroceni creditul este scadent in luna mai si inca negociem o refinantare. Negocierile au inceput de o jumatate de an, dar suntem optimisti. Nu este usor, dar pentru ca este unul dintre cele bune active din Romania nu cred ca va fi atat de greu sa obtinem finantare, dar este nevoie de negociere. Principalele bariere de care trebuie sa treci pentru a obtine finantare sunt imaginea Romaniei - perceptia finantatorilor straini vizavi de Romania-, sa dovedesti ca ai un activ bun si un background bun. O alta problema este numarul redus de banci care acorda imprumuturi in Romania. Nu avem zece banci dintre care sa alegem. Avem bancile austriece, BERD, BRD si cam atat. Nu este usor", a explicat Hay.
Finantarea este principala problema a dezvoltatorilor si investitorilor imobiliari in ultimii ani, aceasta fiind o bariera pentru multi dintre cei care vor sa investeasca in acest domeniu.
In mod teoretic, AFI Europe n-ar trebui sa intampine dificultati din acest punct de vedere luand in considerare ca dezvoltatorul a investit deja o parte din fondurile necesare din surse proprii, iar proiectele pentru care solicita finantare au chiriasi, conditii obligatorii impuse de banci.
"AFI Park 2 este ocupat in proportie de 96%, iar pentru AFI Park 3 am incheiat un contract cu Endava pentru 40% din suprafata, iar pentru inca 20% din spatii suntem in negocieri cu alte companii. Endava se va muta din AFI Park 1, iar pentru spatiul care va ramane liber am semnat deja un contract cu un alt chirias al nostru", a explicat Hay.
AFI Park este amplasat langa centrul comercial AFI Palace Cotroceni.
Pe langa creditele pentru AFI Park 1, compania a reusit ca in perioada de criza sa mai obtina finantare si pentru dezvoltarea centrului comercial AFI Palace Ploiesti, in valoare de circa 30 milioane de euro de la Raiffeisen Bank.
AFI Europe dezvolta si gestioneaza diverse proiecte comerciale si rezidentiale in Romania, Cehia, Serbia, Polonia, Bulgaria, Germania si Letonia. (sursa: wall-street.ro)