„In ceea ce priveste piata de real estate in 2013, as spune ca am depasit deja perioada cea mai dificila, iar piata creste in mod constant. Elementele de baza pentru a avea o crestere constanta exista, cerere exista, deci din aceasta perspectiva este o piata in care putem sa crestem si in care putem sa atingem obiectivele Skanska pe termen lung. Credem ca aceasta piata este suficient de mare si ca Romania se incadreaza perfect pe harta Skanska din Europa Centrala si de Est, langa Polonia, Republica Ceha si Ungaria”, a declarat Lapinski, care declara ca intra in 2014 optimist avand in vedere ca anul acesta compania va finaliza prima faza a proiectului de birouri Green Court Bucharest, prima cladire de birouri dezvoltata de Skanska Romania pe plan local.
De altfel, principalul obiectiv al Skanska Romania in 2014 ramane dezvoltarea proiectelui din Bucuresti. In prezent lucrarile pentru Green Court Bucharest progreseaza conform planului si prima faza va fi finalizata in trimestrul 4 din 2014. „Avem discutii promitatoare cu potentiali chiriasi, iar 2014 va fi anul in care ne dorim sa transformam interesul crescut al chiriasilor in contracte de inchiriere”, a declarat Lapinski.
Proiectul companiei din Bucuresti se afla in zona Barbu Vacarescu-Floreasca, cel mai dinamic pol de business al Capitalei. In zona au fost livrate relativ recent si turnul Sky Tower dezvoltat de Raiffeisen Evolution si proiectul Floreasca Park al Portland Trust. Tot in acest perimetru are in plan ridicarea unei cladiri de birouri si omul de afaceri Ioannis Papalekas.
Chiar daca competitia este destul de ridicata in zona, totusi oficialii Skanska Romania se bazeaza pe reputatia si experienta companiei.
„Piata este de asemenea in crestere alaturi de noi, iar acesta este un semn foarte bun. Nu ne sperie competitia, este normal ca ea sa existe, iar pentru ca acest domeniu sa se dezvolte si mai rapid, sunt necesari mai multi jucatori internationali. De asemenea, chiriasii sunt precauti cand iau decizii si cauta sa lucreze cu jucatori cu experienta”, considera Lapinski, care a adaugat ca „va mai dura ceva timp pana cand Romania va recupera diferenta fata de tarile Europei Centrale, insa ceea ce facem la Skanska este sa atragem cat mai multi investitori internationali oferindu-le un produs foarte bun, in care sa poata investi – proiecte de birouri de calitate, sustenabile si inchiriate cu succes”.
Despre 2013, Lapinski spune ca anul a fost caracterizat de orientarea pietei catre constructii sustenabile, iar tendinta va continua si in acest an.
„Cred ca 2013 a fost caracterizat de o orientare a pietei catre constructii verzi si sustenabile, majoritatea cladirilor in constructie sau finalizate in acest an fiind certificate BREEAM, LEED sau DGNB. Acesta este inca un semn ca piata a atins un anumit nivel de maturitate. Mai mult decat atat, consider ca cererea pentru cladiri verzi, eficiente din punct de vedere energetic, se va regasi si in 2014, intrucat chiriasii raman orientati catre costuri si sunt mai exigenti in materie de sustenabilitate”, a declarat Lapinski. (sursa: wall-street.ro)