"Extinderea companiilor care au sediul in West Gate a fost principalul trend pe care l-am remarcat in ultimii ani. Spre exemplu, doar in ultimii doi ani, chiriasi precum Ericsson, Dacia Renault, WNS, Societe Generale, Accenture si Carestream Health si-au extins suprafetele ocupate cu un total de aproximativ 15.000 de metri patrati de birouri. Incercam mereu sa venim in intampinarea unor astfel de solicitari, inclusiv prin pastrarea unei suprafete libere de birouri. Este cunoscut faptul ca unul dintre motivele pentru care un chirias decide sa isi mute sediul este imposibilitatea de a se extinde in sediul actual", a explicat Liviu Tudor pentru Mediafax.
Avand in vedere ca o cladire de birouri din complexul West Gate are in jur de 15.000 de metri patrati, extinderile companiilor ar fi acoperit o astfel de cladire. "In functie de solicitarile chiriasilor, vom decide cand si cum vom extinde parcul de birouri West Gate. Am dezvoltat cinci cladiri, cu o suprafata inchiriabila totala de 75.000 de metri patrati de birouri si avem teren disponibil pentru a construi inca atat, insa ritmul depinde exclusiv de situatia preinchirierilor. Consider in continuare ca in cazul nostru un minim de 80% este necesar pentru a lua decizia de a incepe o noua cladire", a mentionat Tudor.
El a aratat ca exista semnale ca anumiti chiriasi din West Gate care intentioneaza sa se extinda in perioada urmatoare, dar spune ca deocamdata este prematur pentru a oferi detalii pe aceasta tema. Zona de Vest si de Centru Vest a inceput sa fie din ce in ce mai cautata de dezvoltatorii de cladiri de birouri, ca alternativa la zonele consacrate pana acum pentru astfel de investitii, precum Barbu-Vacarescu, Pipera sau Piata Victoriei. Consultantii imobiliari estimeaza ca doar in zona de Centru Vest, respectiv cea de langa statiile de metrou Politehnica, Semanatoarea sau Grozavesti, in urmatorii ani s-ar putea dezvolta proiecte de birouri de peste 150.000 de metri patrati.
"Dezvoltarea zonei de vest a Bucurestiului, din punct de vedere al cladirilor moderne de birouri, a inceput in perioada 2004-2005, odata cu constructia complexului West Gate, care s-a impus ca primul si cel mai mare parc de birouri din zona. In acea perioada, Genesis Development livra deja primele cladiri din Novo Park, amplasat in Pipera, o zona non-centrala in care a fost livrat pana in prezent cel mai mare stoc de birouri din Bucuresti. Am plecat de la premisa ca zona de vest este una foarte populata si foarte multi angajati, oameni tineri in special, locuiesc in cartiele Militari, Drumul Taberei si Crangasi. Pentru aceste persoane este natural sa aiba birourile in zona de vest, distanta dintre casa si birou, respectiv timpul petrecut in trafic, fiind de multe ori un factor decisiv in alegerea locului de munca", a afirmat Tudor.
De asemenea, proximitatea Universitatii Politehnica, unde studiaza peste 20.000 de studenti, este un avantaj semnificativ pentru companiile chiriase, avand in vedere ca in ultimii ani, tineri au inceput sa lucreze inca din timpul facultatii, considera omul de afaceri.
In prezent, in parcul de birouri West Gate isi desfasoara activitatea aproximativ 8.000 de angajati, un numar similar de persoane avand birourile in celelalte cladiri din zona de vest, respectiv in zonele Semanatoarea si Politehnica. "Principalele atuuri ale zonei de vest pentru care companiile aleg sa isi mute birourile aici sunt: forta de munca disponibila, infrastructura si accesul facil cu transportul public si, desigur, raportul echitabil dintre calitatea spatiilor de birouri si chirie. Extinderile chiriasilor si noile proiecte de birouri incepute in zona de vest ne demonstreaza ca am avut dreptate in urma cu zece ani, cand am inceput dezvoltarea complexului West Gate. Cu siguranta in urmatorii cinci-zece ani, zona va continua sa se dezvolte, avand in vedere ca sunt disponible terenuri mari, cu acces foarte bun", a mai aratat Tudor, printre cel mai mare proprietar de spatii de birouri din Bucuresti. In opinia sa, zona are toate ingredientele pentru dezvoltare, respectiv apetitul chiriasilor si infrastructura, dar ramane doar ca dezvoltatorii sa conceapa produsul corect, de care piata are nevoie.
Tudor a dezvoltat prin intermediul firmei Genesis Development complexurile de birouri Novo Park si West Park, totalizand 150.000 de metri patrati, precum si campusul West Gate Studios, care cuprinde 925 de garsoniere si apartamente destinate inchirierii. Investitiile realizate de companie in Romania se ridica la 300 de milioane de euro, iar veniturile din chirii obtinute din cele trei proiecte ajung la 32 de milioane de euro anual. (sursa: wall-street.ro)