Piața de birouri din Cluj-Napoca a fost extrem de dinamică în 2024, înregistrând 22 de tranzacții dintr-un total de 37 realizate în orașele din afara Bucureștiului. La nivel național, în afara Capitalei, au fost închiriați 49.044 mp de spații de birouri, dintre care 40.477 mp în Cluj-Napoca.

Centrele regionale și universitare au evoluat într-un ritm diferit în ceea ce privește cererea de birouri. În Timișoara și Brașov, de exemplu, închirierile sunt considerabil mai mici față de anul trecut, însă există negocieri în desfășurare cu companii care ar putea intra pe aceste piețe, finalizarea acestora fiind așteptată până la sfârșitul anului.


“ Există o tendință pozitivă în piața de birouri din Cluj-Napoca. Anul acesta, Clujul este pe primul loc, la mare distanță de celelalte orașe. Creșterea a fost robustă, atât pe segmentul închirierilor de spații noi, cât și pe segmentul reînnoirilor de contracte de închiriere, ponderea fiind aproape egală între cele două opțiuni – de mutare sau de păstrare a sediului. Anul trecut, acest municipiu se afla pe locul trei în topul orașelor, privind tranzacțiile de închiriere, incluzând și renegocierile, primele locuri fiind ocupate de Timișoara și Iași, dar în acest an s-a detașat vizibil", declară Nicolae Ciobanu Managing Partner - Head of Advisory la Fortim Trusted Advisors, membră în Alianța BNP Paribas Real Estate.

 

Printre companiile notabile care au închiriat birouri în Cluj-Napoca se numără: Orange, cu un spațiu de 2.000 mp în Hexagon Offices, Banca Transilvania, tot 2.000 mp, cerere nouă, Endava a reînnoit un contract pentru o suprafață de 4.300 mp, în United Business Center Tower.

 

În Timișoara, în primele nouă luni din 2024, s-au încheiat opt tranzacții de birouri moderne, cu tot cu mutări și renegocieri de contracte, cu o suprafață totală de 6.064 mp. Cel mai mare contract a fost o renegociere realizată de compania SAP, în clădirea AFI Park Timișoara, cu o suprafață de 2.000 mp.

 

Pe locul trei în topul orașelor se află Brașovul, cu trei tranzacții ce cumulează o suprafață de 1.563 mp. În ceea ce privește preferințele chiriașilor, companiile Mitel și Fortech au ales proiectul Coresi Business Park, iar Softone s-a îndreptat spre AFI Park Brașov.

 

Evoluția companiilor care se mută în Cluj-Napoca

În Cluj-Napoca se încheie un ciclu de primă închiriere la cele mai noi clădiri de birouri din oraș și ca urmare se înregistrează un val de renegocieri și de mutări între clădirile existente.

 

Primele livrări substanțiale de spații noi de birouri sunt estimate a avea loc în perioada 2026-2027, pentru că mai multe proiecte de birouri anunțate în trecut au fost amânate, cu toate că aveau autorizații de construire.

 

În ceea ce privește închirierile noi, firme care își mută sediile, acestea au cumulat o suprafață de 19.122 mp, în primele nouă luni din 2024, un record al ultimilor trei ani. În 2023, în întreg anul s-au închiriat spații noi cumulând 10.452 mp.