„Economia austriacă din România este mulţumită de situaţia economică actuală a ţării şi priveşte în mod pozitiv spre viitor. Astfel 70% dintre respondenţi consideră că situaţia economică totală din România se va dezvolta pozitiv în următorii doi ani (2016-2017). Trei din patru preconizează o dezvoltare pozitivă a companiei lor în acelaşi interval de timp“, se arată în sondaj.
De asemenea, 44% dintre toţi cei chestionaţi au afirmat că au planuri de investiţii în următorii doi ani, iar alţi 33% iau în considerare eventuale investiţii, însă nu au luat încă decizii în acest sens. Sunt planificate în special investiţii pentru extinderi cum ar fi extinderea capacităţii de producţie, investiţii în reechipări respectiv în modernizarea locaţiilor actuale.
În schimb, interesul pentru investiţii noi este mai scăzut. „Sunt planificate şi investiţii în sfera de personal: 6 din 10 întreprinderi au planificat mărirea numărului de locuri de muncă“, mai precizează studiul.
Companiile austriece spun că activitatea lor în România „este influenţată puternic în special de condiţiile cadru politice (politica fiscală şi de taxare, birocraţie, siguranţa juridică şi stabilitatea politică) şi de factori relevanţi legaţi de persoană (loialitatea angajaţilor, potenţialul forţei de muncă, formarea personalului calificat şi costul muncii). Tendinţele de dezvoltare din aceste domenii sunt privite de către respondenţi cu sentimente amestecate: se consideră că în special factorii care determină climatul investiţional vor avea o evoluţie mai degrabă negativă“, potrivit cercetării.
Firmele austriece „constată însă impulsuri pozitive în domeniul important al formării şi calificării forţei de muncă, chiar dacă dezvoltarea potenţialului forţei de muncă în general precum şi loialitatea angajaţilor sunt evaluate mai curând ca fiind nefavorabile. Răzbate în special dorinţa pentru o politică cadru mai bună pentru investitori“, mai arată cercetarea.
Companiile austriece au investit 9,7 miliarde de euro în România, echivalent a 16,1% din totalul investiţiilor străine directe în România. Cele peste 7.000 de firme cu capital austriac din România înregistrează peste 100.000 de locuri de muncă.
Principalii investitori austrieci din România sunt OMV (controlează Petrom), Erste (deţine BCR), Raiffeisen, Holzindustrie Schweighoffer (industria lemnului) şi sunt şi principalii investitori şi în domeniul asigurărilor prin Vienna Insurrance Group (Omniasig, Asirom, BCR Asigurări), Uniqa şi Grawe.
Filiala locală a Volksbank a fost cumpărată de către Banca Transilvania, în vreme ce subsidiara din România a Unicredit este deţinută prin Bank Austria Creditanstalt. (sursa: adevarul.ro)