„Este un moment oportun pentru extindere sau închirierea unor noi spații de birouri, fiind în lucru în diverse stadii de execuție cu termen de livrare în următorii 2 ani, spații care totalizează peste 500.000 mp.
În zona centru-vest, unde, într-un timp foarte scurt, a crescut cel mai mult numărul proiectelor premium de birouri și unde estimăm că se vor livra peste 250.000 mp, până în 2020, chiriile actuale sunt cuprinse între 12,5-14,5 euro/mp, pentru birouri de clasă A, la valori ce se află la nivelul din 2013-2014.
Atenție însă, pentru companiile care doresc poziții bune și clădiri de calitate deja existente, în care să se mute mâine soluțiile sunt din ce în ce mai puține și chiriile mai mari, cele mai multe livrări fiind așteptate cel mai devreme la mijlocul anului 2018”, afirmă Alexandru Petrescu Managing Partner la ESOP Consulting l CORFAC International.
Ofertele din zona centru-nord se diversifică mai mult în această perioadă, conturându-se mai multe subzone diferite ca nivel al chiriilor.
Vârful tarifelor, de peste 18 euro/mp se înregistrează pentru proiectele noi, livrate de curand sau încă în construcție in Piața Victoriei, în așa numitul CBD. Urmează apoi pe locul doi subzona Barbu Văcărescu- Floreasca, lângă centrul comercial Promenada și pe locul trei subzona Casa Presei Libere, între acestea existând diferențe si de 2-3 euro/mp.
Cele mai ieftine birouri din București se găsesc în cartierele din Sud și în zona Pipera-Tunari, mai îndepărtate de metrou, acolo unde se pot închiria spații în clădiri de birouri de la 8-9 euro/mp și vile de la 7,5 euro/mp.
„Considerăm că deschiderea unui nou pol de birouri în București, în zona Politehnică - Grozăvești – Orhideelor și modalitatea pozitivă în care a fost primit acest lucru de către chiriași, doi dintre cei mai mari chiriași din piață, BCR și IBM alegând deja această zonă pentru consolidarea activităților prin ocuparea unei suprafețe totale ce depășește 38.000 mp, reprezintă un semnal pozitiv pentru căutarea, de către dezvoltatorii imobiliari, a unor noi poli de dezvoltare urbană cum ar fi zona Expoziției sau zona Unirii.
În acest fel se creează premizele, atât ale unei dezvoltări echilibrate a zonelor de birouri și a zonelor rezidențiale ce le urmează, cât și ale unei diminuări a traficului dintr-o parte în alta a Bucureștiului produs acum de către angajații care locuiesc în cartierele Capitalei și se deplasează în majoritatea cazurilor doar în zona de nord”, afirmă Alexandru Petrescu Managing Partner la ESOP Consulting. (sursa: ESOP)