Mall-ul AFI Palace Cotroceni din Bucuresti, ajuns la o valoare de piata de 375 milioane de euro, cel mai mare si important activ al dezvoltatorului, a inregistrat un venit operational net de 7,1 milioane euro in trimestrul al treilea, cu 10% mai mult comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.
In primele 9 luni, venitul operational net este de 21,2 milioane euro, cu 8% mai mult comparativ cu perioada similara a anului trecut.
In ceea ce priveste vanzarile chiriasilor AFI Palace Cotroceni, acestea au crescut cu 7,7% (in euro) in T3 comparativ cu aceeasi perioada din 2012 si cu 5,3% la 9 luni, totalizand 145 milioane euro.
Numarul de vizitatori ai AFI Palace Cotroceni a ramas constant, la o medie de 52.000 de vizitatori pe zi, totalizand 14 milioane persoane in primele 9 luni din 2013.
Ca urmare a inaugurarii AFI Palace Ploiesti in data de 3 octombrie, valoarea mall-ului a crescut cu 9 milioane euro, ajungand la 58 milioane euro. Faza 1 a AFI Palace Ploiesti era inchiriata in proportie de 98% la data de 30 septembrie. Vanzarile inregistrate in primul an de la lansare se ridica la peste 25 milioane de euro.
Pe segmentul office, AFI Europe a semnat anul acesta cel mai mare contract de inchiriere de pe piata de birouri, intreaga cladire AFI Park 2 fiind inchiriata catre Electronic Arts. Cladirea va fi finalizata in luna aprilie 2014. Prima cladire de birouri din AFI Park, AFI Park 1, totalizand o suprafata inchiriabila (GLA) de 12.150 metri patrati, a fost livrata in luna septembrie 2012, iar spatiile sale de birouri sunt 100% inchiriate.
Compania a inceput lucrarile la AFI Park 3, care va avea o suprafata inchiriabila de 12.150 metri patrati si care va fi finalizata in decembrie 2014.
AFI Europe se concentreaza acum pe dezvoltarea unor proiecte comerciale suplimentare – AFI Palace Arad, un parc de retail de 30.000 mp GLA, ce va fi construit in centrul orasului Arad pe un spatiu de 80.000 mp si AFI Palace B.Noi, un centru comercial de 36.000 mp GLA ce va fi construit in Bucurestii Noi din sectorul 1 al capitalei.
Pe segmentul cladirilor de birouri, AFI va mai dezvolta AFI Business Park, un parc business clasa A de 50.000 mp GLA, ce va fi amplasat in imediata apropiere a hotelului J.W. Marriott si a Parlamentului. Parcul de afaceri va consta in 4 cladiri de birouri de inaltime redusa si un turn de birouri.
AFI Properties, compania mama a AFI Europe, a publicat miercuri rezultatele financiare pe trimestrul al treilea 2013, inregistrand profituri record, de 22 milioane euro. AFI Properties a anuntat, de asemenea, o crestere de 95% a profitului sau operational, la 79 milioane euro si o crestere de 10% a venitului operational net, care a ajuns la 53,6 milioane euro in primele 9 luni din 2013 comparativ cu perioada similara din 2012.
Romania este cea mai importanta piata in care AFI Properties, prin subsidiara sa AFI Europe pe care o detine integral, isi concentreaza in prezent activitatea de dezvoltare. Pe langa Romania, AFI Europe opereaza in 7 tari in Europa Centrala si de Est (ECE), inclusiv in Republica Ceha, Serbia, Germania si Polonia. Capitalul companiei a totalizat 556 milioane euro la 30 septembrie 2013.
AFI Properties este membra a AFI Group, un conglomerat international de holdinguri si investitii cu subsidiare care activeaza in domeniul imobiliar, constructii, infrastructura, industrie si hoteluri.
AFI Europe este o companie de dezvoltare, management si investitii lider in domeniul imobiliar ce opereaza in Europa Centrala si de Est din 1997 si care se concentreaza pe dezvoltarea proiectelor comerciale de anvergura, rezidentiale si a celor cu utilizare mixta.
Portofoliul AFI Europe include centre comerciale si proprietati de retail, parcuri de business si complexuri de birouri si dezvoltari rezidentiale de amploare si cu utilizare mixta. Aceste proiecte se afla in Romania, Cehia, Polonia, Germania, Bulgaria, Serbia, Ungaria si Letonia.
Compania opereaza in Romania din 2005. Compania a dezvoltat si gestioneaza AFI Palace Cotroceni, cel mai mare mall din Romania si unul din cele mai mari centre comerciale din Europa Centrala si de Est si din Europa de Sud-Est. (sursa: dailybusiness.ro)