"Credem ca efectele revigorării pieţei la nivel global se vor resimţi şi în România. Volumul investiţional pe piaţa locală a crescut deja simţitor anul acesta (cu un forecast la finele 2014 de 700-800 milioane euro, o creştere notabilă faţă de anul de criză 2009, care înregistra un volum de investiţii de 63 milioane euro). Mai mult, ne aşteptăm ca activitatea chiriaşilor să crească în mod constant, în pas cu redresarea economică şi cu dezvoltarea tehnologiei şi a infrastructurii", a declarat Florescu, într-un comunicat.

 

Declaraţia vine în contextul lansării de către compania de consultanţă imobiliară Knight Frank al raportului Global Cities, din care reiese că industriile noilor tehnologii, precum şi redresarea economică vor conduce la o creştere a chiriilor între 20% şi 40% în principalele oraşe din lume în următorii 5 ani.

 

Raportul realizează o analiză a celor mai dezvoltate oraşe din perspectiva spaţiilor de birouri, a proprietăţilor rezidenţiale, dar şi a noilor cartiere care se prefigurează pe harta metropolelor precum New York, San Francisco, Londra sau Beijing.

 

La nivel global, un nou val al dezvoltării imobiliare este aşteptat să susţină creşterea economică, iar până în 2019 oferta limitată de spaţii noi de birouri, împreună cu cererea ridicată de spaţiu comercial vor pune presiune pe rata de neocupare din marile oraşe, consideră autorii studiului. Astfel, rata medie de neocupare va scădea la doar 6,3% în top 10 oraşe din lume, cu Tokyo ajungând la o rată de neocupare de 3,9%, iar Londra înregistrând 4,4%.

 

"Datele noastre arată o oportunitate clară pentru investitori şi dezvoltatori de a exploata tendinţa de creştere a populaţiei din întreaga lume de a locui în mediul urban. Investiţiile comerciale globale în 2009 au atins 202 miliarde de dolari, iar previziunile arată că acest volum va creşte până la 606 miliarde de dolari în 2015", mai spun autorii studiului.

 

În Europa, volumul total al investiţiilor imobiliare a crescut de la 103 miliarde dolari în 2009 la 196 miliarde dolari în 2013.

 

Potrivit unui raport al CBRE, valoarea tranzacţiilor imobiliare din România a totalizat la 9 luni aproape 700 de milioane de euro. (sursa: zf.ro)