În total, în perioada analizată au fost parafate 55 de tranzacții, media unei tranzacții fiind de 1.657 metri pătrați, dublul mediei din T1 2023. 

Cea mai mare pondere în numărul tranzacțiilor au reprezentat-o cele cu suprafețe de până la 1.000 mp, respectiv 65% din total, urmate de cele pentru 1.000 – 2.000 mp (16%). S-au semnat șapte contracte pentru birouri cu o arie de 2.000 – 5.000 mp și doar trei pentru peste 5.000 mp, arată compania.


“O preocupare majoră este reprezentată de numărul redus de proiecte noi programate pentru livrare în următoarele 24 de luni, care va limita oferta de spații de birouri de înaltă calitate. În prezent, în București sunt în construcție doar trei proiecte, cu o suprafață totală de 88.400 mp. Dintre acestea, proiectul AFI Loft, situat în zona de centru-vest a orașului, este cel mai aproape de finalizare, iar cel mai amplu este a doua fază a Timpuri Noi Square, cu 50.000 mp, a cărei dezvoltare a început în primul trimestru al acestui an,” spune Mădălina Cojocaru, Partner Office Agency Cushman & Wakefield Echinox.


Cererea nouă a avut o pondere de doar 38% în volumul total tranzacționat, în linie cu trendul înregistrat în ultimii 3 ani, având în vedere că marii chiriași preferă să-și consolideze operațiunile și să-și reînnoiască contractele existente. Rata de neocupare a scăzut ușor la 14,4%, de la 14,8% în trimestrul corespunzător din 2023 și de la 14,7% la finalul anului trecut. Pe fondul ofertei extrem de limitate de noi proiecte, este de așteptat ca rata de neocupare să continue să scadă în perioada următoare.


Companiile din domeniul BPO au fost cele mai active din punct de vedere al suprafeței tranzacționate, cu 36% din total, reprezentând integral renegocieri ale contractelor existente. Firmele de IT&C au generat aproape 21% din volumul total, atât prin reînnoirea contractelor existente, cât și prin cerere nouă.

În ceea ce privește, nivelul chiriilor, acestea au înregistrat o stagnare la începutul anului, nivelul maxim, înregistrat în zona CBD menținându-se la 22 euro/mp/lună.